"Postigli smo najbolje za Srbe"

Vučić kaže da je u nastavku dijaloga s Prištinom, u teškim uslovima, za Srbiju i srpski narod postignut najbolji mogući rezultat kad je reč o pravosuđu na KiM.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2014.

19:43

Default images

Predsednik suda u Mitrovici biće Srbin, a i značajan broj sudija i tužilaca biće naši sunarodnici, izjavio je vicepremijer Aleksandar Vučić za RTS.

Razgovori o pravosuđu su praktično privedeni kraju, a njihov konačni završetak očekuje se u narednoj rundi dijaloga, rekao je on.

Nova runda sledi nakon formiranja srpske vlade, rekao je Vučić i dodao da očekuje da u Briselu tada bude napravljen konačni dogovor o pravosuđu, što je, kako je naveo, za nas značajno za relaksaciju svih drugih pitanja u odnosima sa EU.

"Izborili smo se za ono što su za nas bile ključne i najvažnije stvari, a imaćemo i zastupljenost i u drugim delovima KiM koji ne pripadaju samo severu KiM. Imamo jednak broj tužilaca, što je za nas od velikog značaja. U teškim okvirima u kojim svakako nismo mogli da postignemo velike rezultet koji bi bilo koga odeuševili, napravili smo najbiolji mogući rezultat", ponovio je Vučić.

Takođe, kako je rekao, razgovaralo se i o tome da se ne može ukidati srpsko državljanstvo Srbima na KiM niti da to može biti razlog za izbacivanje sa biračkih lista, jer tada niko od Srba ne bi učestvao na tim izborima.

Govorilo se i o rezervisanim mestima (u kosovskom parlamentu), ali tu dogovor nije postignut, rekao je Vučić.

Vučić očekuje da Vlada Srbije bude formirana do 27. aprila, a odmah nakon toga on u Beogradu očekuje visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton.

Iako će sud biti u dve zgrade i pokrivati sedam opština, obezbedili smo da većina sudija i tužilaca budu Srbi, dodao je Dačić. Pregovore o pravosuđu ocenio je kao veoma teške i dodao da je to bilo možda najvažnije pitanje o kome se do sada pregovaralo.

Upitan da li će predvoditi srpsku delegaciju i u sledećoj rundi dijaloga koja se očekuje u aprilu, Dačić je odgovorio da to još uvek ne zna. "Kada bude formirana nova Vlada, premijer će odlučiti ko će biti u sastavu delegacije u dijalogu", rekao je Dačić.

Vučić je na pitanje u kom će se formatu nastaviti dijalog rekao da je o tome razgovarao s Ketrin Ešton i s našom delegacijom, ali ne s Albancima, jer se "to njih ne tiče".

Kada vlada bude formirana razgovaraćemo s albanskom stranom, jer nikada ne bih izbegavao takve razgovore, rekao je Vučić i dodao da je dijalog s Prištinom veoma važna stvar koja vuče Srbiju napred.

"To je i zaštita naših interesa, naše države, potrebno je da se borimo najviše što možemo, i da niko u Evropi ne može da kaže da nismo učinili najviše što možemo za našu zemlju i narod", naveo je Vučić.

U delegaciji Beograda su bili i savetnik predsednika Srbije Marko Đurić, ministar za Kosovo i Metohiju Aleksandar Vulin i generalni sekretar Vlade Veljko Odalović.

Kad je reč o stavu Srbije prema krizi na Krimu, Vučić je ponovio, a to je, kako je naveo, preneo i Eštonovoj, da je stav Srbije najjasniji mogući i da on znači da Srbija nikada neće uvesti sankcije Rusiji, ali da će uvek postovati teritorijalni integritet svake zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Premijer Dačić je novinarima u Briselu rekao da su na današnjem sastanku predstavnici Srbije izneli Eštonovoj "principijelan stav" da Srbija neće napraviti ni jedan korak koji bi vodio narušavanju odnosa sa Ruskom Federacijom.

Tači: Praktično sklopljen dogovor o pravosuđu

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je nakon današnje runde pregovora u Briselu da je praktično sklopljen dogovor o pravosuđu i pitanju suda na severu Kosova.

Tači je rekao da je ostalo samo neko manje tehničko pitanje koje će usaglasiti stručnjaci, i da sporazum treba da bude ozvaničen na sledećoj rundi dijaloga.

Premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, razgovarali su danas u Briselu sa visokom predstavnicom Evropske unije Ketrin Ešton u okviru nove runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Pored Dačića, na sastanku je učestvovao i potpredsednik srpske vlade Aleksandar Vučić.

Ranije je najavbljeno da će teme razgovora biti pravosuđe i formiranje Zajednice srpskih opština, kao i izbori na Kosovu.

Prethodna runda dijaloga koji dve strane vode uz posredovanje Ketrin Ešton, održana je 12. februara.

Eštonova zadovoljna završenim razgovorima o pravosuđu

Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton večeras je, nakon završetka 23. runde dijaloga Beograda i Prištine, izrazila zadovoljstvo što su dve strane skoro završile razgovore o pravosuđu i naglasila da će dogovor biti finaliziran na sledećem sastanku.

"Nastavili smo rad na pitanjima koja se tiču primene Briselskog sporazuma. U tom kontekstu izražavam zadovoljstvo zbog toga što su dve strane skoro završile razgovore o pravosuđu. Imajući u vidu neophodna usaglašavanja, dogovor će biti finaliziran na sledećem sastanku", navodi se u saopštenju.

Ešton je napomenula da su dve strane razgovarale i o narednim koracima u okviru dijaloga i dogovorile da se uskoro ponovo sastanu.

Razgovori su počeli posle 15 sati, kada je Eštonova prvo bilateralno razgovarala sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a potom i sa delegacijom Beograda.

Zatim je održan zajednički sastanak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

172 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: