Ukrajina danas nije tema, ali...

Portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič izjavila da stav Srbije prema krizi u Ukrajini neće biti tema današnjeg dijaloga Beograda i Prištine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

13:29

Default images

Ipak, kako je rekla, EU očekuje od svih zemalja kandidata za članstvo da svoju spoljnu politiku usklade sa evropskom.

"To nije pitanje o kojem bi se razgovaralo u dijalogu, ali naš stav o tome je poznat", rekla je Kocijančičeva novinarima u Briselu uoči 23. runde dijaloga.

Kocijančičeva je objasnila da je EU pozvala sve treće države i zemlje kandidate da se pridruže stavu Brisela navodeći da je to važno i u konktekstu procesa pridruživanja.

"Jasno stoji da je potrebno usklađivanje stavova u spoljnoj politici sa stavovima EU, ali na kraju krajeva odluka je na svakoj državi pojedinačno", rekla je Kocijančičeva. Ona je podsetila da će spoljna poltiika Srbije biti ocenjena u godišnjem izveštaju Evropske komisije u oktobru.

Beogradski mediji su protekle nedelje pisali o tome da zapadne zemlje traže od budućeg premijera Aleksandra Vučića da se Srbija pridruži članicama EU i uvede sankcije Rusiji zbog krize na Krimu. Prema pisanju "Večernjih novosti", očekuje se da vrhunac tog diplomatskog pritiska bude upravo tokom današnje runde dijaloga.

Konkretno, od srpske vlade se traži da se u formi izjave pridruži Briselu i Vašingtonu u javnoj osudi Kremlja, ali i u formalnim potezima koje Evropa i Amerika budu preduzimale protiv vlasti ruskog predsednika Vladimira Putina, navode "Novosti".

S druge strane, "Naše novine" pišu, pozivajući se na diplomatske izvore, da će Rusija oštro reagovati ako Srbija prihvati makar jednu od sankcija EU prema Moskvi zbog ukrajinske krize i pripajanja Krima.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Meothiju rekao je jutros za B92 da Ukrajina neće biti tema danas u Briselu, dodajući da je EU imala i ima druge kanale preko kojih Srbiji može da prenosi poruke o Ukrajini.

Na današnjim razgovorima, koji bi trebalo da počnu oko 15, a završe se oko 19 sati, Beograd predstavljaju premijer i vicepremijer Ivica Dačić i Aleksandar Vučić, a prištinsku stranu kosovski premijer Hašim Tači.

Očekuje se da današnji dijalog, kao i obično, počne bilateralnim susretima Eštonove, najpre sa Tačijem, a zatim sa Dačićem, posle čega će uslediti trojni razgovori.

Kocijančičeva je izjavila da će biti reči o svim otvorenim pitanjima u procesu primene Briselskog sporazuma i da je pravosuđe visoko na dnevnom redu.
"Jasno je da je postignut napredak u implementaciji, ali se rad mora nastaviti i ovi naporu su još u toku", rekla je ona, napominjući da je to u interesu obe strane, kao i u interesu njihovog približavanja EU.

Kako je dodala, današnja runda je konkretan dokaz da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja i posle izbora u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: