KiM: Srbi bojkotuju skupštinu

Priština -- Srpski poslanici u kosovskoj skupštini zajedno s predstavnicima manjina bojkotovaće rad tog tela dok se s dnevnog reda ne skine izmena Zakona o opštim izborima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Šef poslaničke grupe Samostalne liberalne stranke (SLS) saša Milosavljević kaže da će se u obaranju tih izmena ići do Ustavnog suda.

"Ne možemo ih ucenjivati jer im je za usvajanje izmena ovog zakona dovoljna prosta polovina od ustanovljenog kvoruma. Ali, mi smo se konsultovali sa Asocijacijom srpskih pravnika, i oni su nam rekli da ukoliko ne učestvujemo u donošenju zakona imamo pravo da se žalimo Ustavnom sudu i da oborimo zakon", objasnio je on za Frankfurtske vesti.

Iako je SLS partner u kosovskoj vladi sa partijom Hašima Tačija - PDK, Milosavljević podvlači da nijedna albanska stranka u kosovskom parlamentu nije spremna da se složi sa tim da Srbi imaju rezervisana mesta.

"To bi se odrazilo na njihove birače. Bez obzira na to što su neki politički lideri govorili pre nekoliko meseci, evidentno je da ništa povodom toga ne žele da urade. Sada ne žele ni da se oglase", istakao je Milosavljević.

Spornim izmenama Zakona o opštim izborima koje su na dnevnom redu kosovskog parlamenta smanjuje se broj birača srpske nacionalnosti, raseljenim licima se komplikuje prijava i pravo da glasaju, kontrola izbornog procesa prepušta se u najvećoj meri albanskim partijama, dok se broj mesta za Srbe (i ostale manjine) u kosovskom parlamentu smanjuje na deset.

"Vesti" navode, da "nekim čudom ili nemarnošću poslanika manjina, Zakon o opštim izborima, za razliku od zakona o lokalnim zajednicama, nije uvršten u kosovski ustav kao zakon o posebnim pravima za zajednice", pa za "za uskraćivanje prava Srbima da biraju i budu birani, nije potreban glas srpskih poslanika".

strana 1 od 91 idi na stranu