Dijalog nije mesto za Ukrajinu

Predsednik aktuelnog Odbora za KiM Milovan Drecun ne veruje da će EU administracija iskoristiti današnju rundu dijaloga kako bi uticala na Srbiju oko Ukrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

10:08

Default images

Prema njegovim rečima, administracija EU do sada je imala i ima mnogo drugih kanala kojima Srbiji može da prenosi svoje stave u vezi Ukrajine, tako da im današnji susret našeg tima sa Ketrin Ešton ne bi trebalo za to da služi.

S druge strane, EU je Srbiji do sada poručila da razume naš specifičan odnos koji imamo sa Rusijom, pre svega zbog podrške Moskve u Savetu bezbednosti UN u svim pitanjima vezanim za nepriznavanje nezavisnosti Kosova, rekao je Drecun u Kažiprstu B92.

Govoreći u današnjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine u Briselu i o tome šta srpski pregovarački tim danas očekuje, Drecun kaže da će danas biti reči o nekoliko važnih pitanja: "Prema najavama našeg tima, to je pitanje pravosuđa, formiranja Zajednice srpskih opština, zatim tema je i novi izborni zakon na Kosovu. Očekujem i da će Ketrin Ešton predložiti dinamiku narednih pregovora."

Prema njegovim rečima, upravo je dinamika budućih pregovora veoma važna jer na dnevni red dolaze veoma važne teme koje tek treba da se otvore, poput imovine Srbije na Kosovu, Srpske pravoslavne crkve, ali i onoga na čemu Srbija konstantno insistita a to je pitanje povratka raseljenih.
Odgovarajući na pitanje da li je i zašto pravosuđe najteža tačka oko koje se pregovara, Drecun kaže da je problem u tome što "Priština smatra da jedan uređeni pravni poredak daje snagu Srbima sa Kosova". Priština, kako kaže, želi da razvodni već postignut dogovor, pa tako, na primer, insistira da se prekroji organizacija suda na način na koji bi se izmenila struktura sudija, što bi na kraju trebalo da odgovara Albancima.

"Srbija je već napravila kompromis kada je rekla da će prihvatiti jedan sud, ali taj sud ne sme da majorizuje Srbe", rekao je Drecun i dodao da sud mora biti takav da Srbi imaju u njega poverenje. Predlog je, kako je rekao, da taj sud ima dve administracije, od kojih bi jedna bila zadužena za Srbe.

Komentarišući nedavna hapšenja Srba na Kosovu, Drecun kaže da ne veruje da će ona biti dominantna tema današnje runde dijaloga. "To jeste prilika da se o tome direktno govori, ali to nije dominantna tema. Ali, i to je primer da bi i zbog toga trebalo da se reši pitanje suda, za dve administracije. Treba tražiti rešenja koja su prihvatljiva, to jest ako svako insistira samo na svome, nema dogovora", rekao je Drecun.

Na pitanje čemu služi briselski sporazum Drecun kaže: "On je pokrenuo stvari na bolje. Ukorenio je proces u okviru kog se ide napred. Nema jednostranih akcija više na Kosovu, imali smo i izbore, formirane su opštine sa srpskom većinom, idemo ka formiranju Zajednice srpskih opština, a promenjena je uloga i slika Srbije u svetu. Tome služi briselski sporazum. On je početak normalizacije odnosa."

S druge strane, kako ističe, Priština pokušava da pokaže da taj sporazum nije statusno neutralan i on im služi da albanskoj strani, pogotovo sada kada se približavaju izboru, pokažu da u Briselu razgovaraju dve samostalne države i da se razgovara o dobrosusedskim odnosima. "Beograd to ne može da prihvati i neće se uklapati u takav okvir", dodao je Drecun.

Na pitanje ko je danas premijer u dijalogu Beograda i Prištine, Drecun kaže da je "formalno premijer Ivica Dačić, a znamo ko će biti pa je zato i Aleksandar Vučić trebalo da ide u Brisel".

Takođe, dodaje on, slede izbori u Evropskoj uniji za Evropski parlament tako da se ne zna ko će menjati Ešton, a predstoje i izbori na Kosovu, što može usporiti dijalog u Briselu. "A naš interes je da se to ubrza i da se radi na otvaranju novih tema", zaključio je Drecun.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: