Kiska bi da prizna Kosovo?

Novi šef slovačke države je tokom kampanje rekao da ne razume stav Bratislave prema Kosovu, pišu Novosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

23:09

Default images

Rivali u trci za predsednika Slovačke, pobednik Andrej Kiska (51) i trenutni premijer Robert Fico (49), saglasni su po mnogim spoljnopolitičkim pitanjima, ali ne i u stavu prema Kosovu, koje se pokazalo gotovo kao najveća razlika između njih.

Novajlija u politici, Kiska, koji je proveo dve godine radeći u SAD pre nego što se vratio u zemlju i obogatio na kompanijama koje su davale potrošačke kredite, za sebe tvrdi da je evroentuzijasta. Privrženost integrisanoj Evropi iskazuje i na predsedničkim izborima poraženi, ali po funkciji i parlamentarnoj većini, moćniji levičarski premijer Robert Fico. Ali, nejedinstveni stav EU oko pitanja Kosova odjeknuo je i tokom slovačke predsedničke kampanje, nagoveštavajući "jabuku razdora“ između predsednika i premijera.

Novi šef slovačke države je tokom kampanje rekao da ne razume stav Bratislave prema Kosovu. Čvrst stav Slovačke, koja ima problem sa mađarskom manjinom na jugu zemlje, da ne priznaje nezavisnost južne srpske pokrajine, za Kiska je, bio nerazumljiv. Jer, kako je rekao, sve članice EU, osim četiri, priznale su Kosovo.

"Ne možete tek tako da izjavite za medije da biste priznali nezavisnost Kosova. To je toliko neodgovorna izjava da sam bio šokiran", poručio mu je Fico.

Kiskov prethodnik u dva petogodišnja mandata, Ivan Gašparovič podržava teritorijalni integritet Srbije. Fico tvrdi da ne postoji nijedan razlog da njegova zemlja promeni stav prema nezavisnosti Kosova i prizna ga kao novu državu.

Fico: Politički amater

Uveren da je potrebno uspostaviti "zdravu ravnotežu“ između šefa države i premijera, evroentuzijasta Kisko, polaže zakletvu 15. juna. Po funkciji jači, premijer Fico za svog rivala tokom predsedničke kampanje Kiska je tvrdio da je "politički amater“ sa nejasnim stavovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: