Manival odlučuje o sankcijama BiH

Očekuje se da će Komitet stručnjaka Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca - Manival sankcionisati BiH zbog neusvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 31.03.2014.

20:05

Default images

Očekuje se da će Komitet stručnjaka Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca - Manival (Moneyval) sankcionisati BiH zbog neusvajanja Zakona o sprečavanju pranja novca i terorističkih aktivnosti u Parlamentu BiH pre nekoliko sedmica, preneli su mediji u BiH.

Plenarno zasedanje tog komiteta započelo je danas u Strazburu, a na dnevnom redu je tokom ove sedmice i Bosna i Hercegovina, potvrdio je član bosansko-hercegovačke delegacije u ovom telu Samir Omerhodžić, a prenosi sarajevski portal Kliks.

"U petak očekujemo konačnu odluku o Bosni i Hercegovini. Ne mogu pretpostaviti kakva će odluka biti, ali je sigurno da postoji nezadovoljstvo neusvajanjem zakona", kazao je Omerhodžić, dodajući da ne zna ni termin rasprave.

Portparol Delegacije EU Endi Mek Gafi (Andy McGuffie) je ranije izjavio da će neusvajanje zakona imati ozbiljne posledice, napominjući da bi u pitanje moglo da dodje i ispunjavanje obaveza države prema Komitetu stručnjaka Saveta Evrope za borbu protiv pranja novca, Manivalu, i Medjunarodnom monetarnom fondu (MMF).

Iz Delegacije Evropske unije u Sarajevu kazali su da je zasedanje započelo i da se očekuje izjašnjavanje o BiH.

Od ranije je poznato da EU zahteva da se usvoji novi zakon koji će u BiH uvesti medjunarodne standarde u borbi protiv pranja novca.

Poslanici iz Republike Srpske su 14. marta oborili usvajanje ovog zakona u Parlamentu BiH.

Manival je komitet Saveta Evrope koji okuplja eksperte koji procenjuju usklađenost propisa država članica sa svim relevantnim međunarodnim standardima u oblasti borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: