Picula: BiH preti urušavanje

Hrvatski član Evropskog parlamenta Tonino Picula zagovara kantonizaciju BiH, iako je, kako kaže, svestan da ukidanje Republike Srpske nije sprovodivo.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

13:40

Default images

"To znači da se pronađe i definiše kanton kao poslovni model državnog ustrojstva, gde se na srećan način spajaju i konstitutivna prava naroda, ali i prava građana", kaže Tonino, koji dolazi iz redova vladajuće Socijaldemokratske partije.

Prema njegovim rečima, kantoni moraju postati jedna vrsta institucionalne simetrije između dva entiteta, "ali to bi itekako pomoglo u traženju pravičnijeg dogovora u odnosima Bošnjaka i Hrvata u Federaciji BiH".

Poredeći stanje u nekadašnjoj SFRJ i sadašnjoj BiH, Picula, koji je bio ministar spoljnih poslova u vladi Ivana Račana, kaže da je Jugoslavija eksplodirala, a da bi se BiH mogla urušiti sama od sebe. On je ukazao da je sada Evropska unija došla na granicu BiH, Srbija započinje pregovore sa EU, dok je Crna Gora otvorila pet poglavlja pregovora.

"BiH ostaje u tom nekom 'bermudskom trouglu' za sebe, u okviru zemalja koje napreduju. Gradjani BiH to ne zaslužuju. To je opasna pozicija. Bojim se implozije, ne eksplozije u BiH", rekao je Picula za sarajevski portal Klix.ba.

On kaže da rešenje vidi u kantonizaciji cele BiH, iako je svestan da ukidanje Republike Srpske kao takve nije sprovodivo. "Sviđa mi se definicija Švajcarske kao zemlje spojene unutrašnjim kontradikcijama. Niko im nije nametnuo kantonalni sistem. Oni su u istorijskom hodu, tokom kojeg su se i sučeljavali, došli do rešenja koja garantuje stabilnost. Ako je to mogla Švajcarska, zašto to ne bi bilo rešenje za BiH? Ja ću tražiti podršku za tu ideju i uveren sam da ima dosta ljudi koji razmišljaju slično", rekao je Picula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: