HR: NATO neophodan zbog Ukrajine

Još juče se postavljalo pitanje da li je NATO organizacija koja je još potrebna, ali danas se vidi razlog njenog postojanja, rekao je Zoran Milanović.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

12:43

Default images

Hrvatski premijer je, pritom, mislio na stanje u Ukrajini i ruske poteze.

"Rusija nam nije neprijatelj niti želimo da je gledamo na taj način", rekao je Milanović, ali je, kako je dodao, ona prekršila pravila "što smatramo neprihvatljivim". Međutim, naglasio je, "to ne zatvara prostor saradnji i dijalogu".

Na proslavi pete godišnjice ulaska Hrvatske u NATO, Milanović je istakao i da je Hrvatska sretna što može da bude "deo biranog, najboljeg društva" i da je jasnije nego ikada, a to potvrdjuju i skorašnji dogadjaji, da NATO ima svoj razlog postojanja.

Na dogadjaje u Ukrajini osvrnuo se i predsednik Hrvatske Ivo Josipović koji je kazao da oni pokazuju koliko je važnije biti u NATO nego izvan njega.

On je istakao i važnost članstva u NATO sa aspekta bezbednosti u regionu.

"Hrvatska je kao zemlja jugoistoka Evrope, zemlja srednje Evrope i Mediterana, u posebnom položaju. Nažalost, naš deo Evrope nije sasvim konsolidovan, ni u političkom ni u bezbednosnom smislu i naše članstvo u NATO savezu zasigurno doprinosi tome da naša pozicija bude bolja i čvršća i da s optimizmom možemo da gledamo na daljnji razvoj Hrvatske", rekao je Josipović.

I predsednik Sabora Josip Leko pohvalio je NATO, rekavši da je "Hrvatska u zadnjih pet godina dobila od NATO više nego što se nadala".

"Mi smo postali članica organizacije koja nudi i osigurava mir, granice i perspektivu. Dobili smo u materijalnom i političkom smislu a najviše smo dobili na perspektivi", rekao je Leko i naglasio da Hrvatska ima povećanu odgovornost prema susedima, posebno BiH, piše Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: