"RS ima pravo na samoopredeljenje"

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da RS ima pravo na samoopredeljenje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.03.2014.

11:13

Default images

Cvijanovićeva je rekla da priča o referendumu, kada je u pitanju Republika Srpska, nije tabu-tema niti se ona povremeno veštački nameće.

"Moram vas podsetiti da je ta tema prisutna i u političkom i u ličnom životu građana RS-a. Mi imamo pravo na samoopredjeljenje ako se prihvataju međunarodne norme", rekla je Cvijanovićeva za zagrebački "Večernji list", izdanju za BiH.

Upitana zašto je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo potencirao mogućnost referenduma o nezavisnosti Srpske, nakon nedavnog povratka iz Moskve, Cvijanovićeva je rekla da ne misli da je to eksplicitna najava referendum.

"Dakle, to je stavljanje BiH u jedan širi kontekst koji danas imamo otvoren u svetu. Svi moraju biti svesni da, kada se otvori proces na jednome mestu, da će lančano povući i druge primere. I to je upravo bila poruka koju je Dodik preneo", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je navela da je "svima i ranije bilo jasno da postoji mogućnost opredeljenja koje je predsednik (Dodik) izrazio vezano uz tu situaciju".

Cvijanovićeva je, inače, dobitnik nagrade "Večernjakov pečat" za, kako je saopštio taj list, međupolitički dijalog. Reč je, kako navodi "Večernji list" o ženi koja je izuzetak medju bosanskohercegovackim političarima, koji su 2013. godinu uglavnom provelu u beskonačnim neplodnim pregovorima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

46 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: