Optužnica za Hernadija

Uskok je nakon sprovedene istrage podigao optužnicu protiv predsednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija, kog tereti da je Ivi Sanaderu obećao 10 miliona evra mita.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 31.03.2014.

20:19

Default images

Nakon sprovedene istrage Uskok je podigao optužnicu protiv predsednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija, kog tereti da je bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu obećao 10 miliona evra mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Optužnicom se okrivljenom stavlja na teret da je, kao predsednik Uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. u Zagrebu s tadašnjim predsednikom vlade Sanaderom "dogovorio da će za iznos od 10 miliona evra preduzeti sve da se zaključe Prva izmena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima deoničara trgovačkog društva Ina", objavio je USKOK na svojoj internet stranici.

Uskok tvrdi da je na taj način Hrvatska MOL-u neosnovano omogućila prevladavajući uticaj u Ini. Takodje, da je dogovoreno sklapanje Glavnog ugovora o izdvajanju gasnog poslovanja iz Ine, odnosno da Hrvatska preuzme "onaj deo gasnog poslovanja koji stvara gubitke".

Uskok tvrdi da je Sanader, kao protivuslugu za primljeni mito, dogovorio izmene deoničarskog ugovora između MOL-a i Ine, znajući da to "nije u interesu Republike Hrvatske".

Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u decembru 2012. i ponovo je pokrenuo nakon ulaska Hrvatske u EU.

Uz ponovno pokretanje istrage, Uskok je za Hernadija zatražio i istražni zatvor nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije želela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa.

U međuvremenu njegova poternica je, bez znanja hrvatskog suda, tužilaštva ili policije, nestala s Interpolove stranice, jer je Hernadijeva odbrana pred Ustavnim sudom zatražila reviziju postupka na osnovu kojeg mu je odredjen istražni zatvor i raspisana medjunarodna poternica.

Sanader je zbog slučaja Ina-MOL nepravosnažno osuđen na 10 godina zatvora, a Vrhovni sud upravo razmatra žalbe njegove odbrane i tužilaštva na tu presudu, podseća hrvatska agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: