Keri i Lavrov sutra o Ukrajini

Državni sekretar SAD Džon Keri i njegov ruski kolega Sergej Lavrov sastaće se u nedelju u Parizu kako bi razgovarali o načinima za rešenje ukrajinske krize.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 29.03.2014.

18:23

Default images

Ovo je danas saopštila portparolka Stejt departmenta Dženifer Psaki.

Sastanak će uslediti nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin pozvao juče telefonom američkog lidera Baraka Obamu kako bi razmotrili američki diplomatski predlog za situaciju u Ukrajini, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri, vraćajući se danas iz Saudijske Arabije u SAD, iznenada je, na pola puta, promenio plan i zaustavio se u Evropi, da bi razgovarao o ukrajinskoj krizi.

Na letu iz Rijada za Šanon u Irskoj, gde je njegov avion sleteo zbog uzimanja goriva, Keri je odlučio da okrene avion i krenuo ka Parizu gde bi trebalo da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim.

Keri je, tokom leta, telefonom razgovarao s Lavrovim, pošto su se Obama i Putin u petak dogovorili da se šefovi diplomatija njihovih zemalja sastanu i razgovaraju o mogućnosti diplomatskog rešenja situacije u Ukrajini.

Keri je inače trebalo da se vrati u Evropu u utorak za sastanak ministara spoljnih poslova zemalja članica NATO a razmišljao je o mogućnosti da se vrati i na Bliski Istok radi nastavka napora o spasavanju izarelsko-palestinskih mirovnih pregovora koji su u ćorsokaku.

Njegovi pomoćnici su rekli da opcije da ode u Izrael, palestinske teritorije ili Jordan i dalje ostaju kao otvorena mogućnost.

Keri je bio u Rijadu, kao i u Rimu i Hagu sa predsednikom Obamom ove nedelje ali putuje odvojenim avionom.

On je u sredu odvojeno posetio Aman da razgovara sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom dok je Obama bio u Briselu. Keri je takođe imao više razgovora sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanhajuom od kad je napustio Vašington u ponedeljak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: