Putin zvao Obamu

Moskva-Vašington -- Predsednik SAD Barak Obama je u telefonskom razgovoru s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom ponovio zahtev da se ruske trupe povuku sa granice Ukrajine.

Izvor: Beta
Podeli

U razgovoru do kojeg je došlo na inicijativu Putina, Obama je predložio da Rusija "u pisanom obliku" odgovori na američki predlog o rešenju krize u Ukrajini.

Dvojica zvaničnika su se dogovorila da o američkom predlogu razgovaraju šefovi diplomatija SAD i Rusije DŽon Keri i Sergej Lavrov.

Ovo je prvi put da je Putin imao inicijativu da razgovora sa Obamom, od kada je Vašington uveo sankcije protiv visokih ruskih zvaničnika zbog rusk aneksije Krima.

Obama je zapretio da će zbog krize u Ukrajini biti kažnjeni "ključni sektori" ruske ekonomije, ukoliko Moskva ne promeni stav o Ukrajini.

Predsednik SAD, koji je u poseti Saudijskoj Arabiji, u petak je na televiziji Si-bi-es (CBS) zatražio od Putina da povuče trupe rasporedjene duž granice sa Ukrajinom.

"Diplomatsko rešenje biće moguće samo ako Rusija povuce svoje trupe i ne preduzme nikakve mere koje bi još više ugrozile teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine", navela je Bela kuća.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun saopštio je da je od Putina dobio uverevanja da Rusija ne namerava da okupira i istočni deo Ukrajine.

strana 1 od 463 idi na stranu