Kina ni na stranu Zapada, ni Rusije

Predsednik Kine Si Djinping izjavio da njegova zemlja o pitanju Ukrajine neće stati ni na stranu Zapada, ni na stranu Rusije.

Izvor: Tanjug

Petak, 28.03.2014.

21:22

Default images

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da, kad bi bila na mestu vlasti u Moskvi, ne bi bila zadovoljna rezultatom glasanja članica Saveta bezbednosti UN o nacrtu rezolucije kojom se osudjuje referendum na Krimu.

Si je Merkelovoj rekao da njegova zemlja nema lične interese po pitanju ukrajinske krize i da se nada da će ona biti rešena političkim i diplomatskim načinima.

"Kina nema nikakve privatne interese po ukrajinskom pitanju. Sve uključene strane treba da rade na političkom i diplomatskom rešenju sukoba", istakao je Si.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu, Merkelova je rekla da je glasanje u SN UN jasno pokazalo da "medjunarodna zajednica nije najsrećnija zbog onoga što je Rusija uradila", misleći na pripajanje Krima.

Kineske vlasti nagovestile su da razumeju stav Rusije, jer za njega "postoje istorijski razlozi".

I kineski mediji pokazali su simpatije prema Moskvi, ali su kineske vlasti saopštile da takodje žele da "izgeade prijateljske veze s Ukrajinom".

"Podržavamo svaki konstruktivan napor medjunarodne zajednice da obuzda situaciju (u Ukrajini), kao i svaki plan da se ona smiri i dovede do političkog rešenja", rekao je Si u Berlinu.

"Kina uvek poštuje principe medjunarodnih odnosa i ne meša se u unutrašnja pitanja drugih država", dodao je on.

Merkelova je predsedniku Kine rekla da je sloboda izražavanja misljenja važan element u promovisanju kreiranja društva i njegove kulture, preneo je Rojters.

Nacrt rezolucije kojim je referendum o statusu Krima proglašen nevažećim, podržalo je, u Savetu bezbednosti UN 13 zemalja, Rusija je na njega uložila veto, a Kina je bila uzdržana.

Ovakav ishod glasanja o nacrtu rezulucije koju su predložile SAD bio je očekivan, kao i veto Rusije.

Kina je na sastanku u Njujorku podržala suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, dok je predstavnik te zemlje Liu Djeji oštro osudio bilo kakvo nasilje tokom ukrajinske krize.

Si je nemačkoj kancelarki preneo i stav da su "u sećanju Kine još sveža sećanja na zločine" koje je Japan vršio 30-ih i 40-ih godina prošlog veka.

Si je dodao i da Kina neće izazivati nevolje po pitanju Južnog kineskog mora, ali da će braniti svoj suverenitet i teritorijalni integritet.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: