Obama: Putin možda ima dodatni plan

Vašington -- Barak Obama je izjavio da Rusija mora da povuče svoju vojsku sa granice s Ukrajinom i da započne pregovore s vladom u Kijevu i međunarodnom zajednicom.

Izvor: Tanjug
Podeli

Predsednik SAD je u danas emitovanom intervjuu za Si-Bi-Es njuz (CBS News) rekao da odluka ruskog predsednika Vladimira Putina da gomila snage uz granicu s Ukrajinom može biti "jednostavno nastojanje da zaplaši Ukrajinu, ili možda imaju dodatne planove".

Iako su procene o broju ruskih vojnika znatno različite, Obama je kazao da Rusija, da bi "situacija deeskalirala", "mora da povuče te trupe i započne pregovore direktno s ukrajinskom vladom i međunarodnom zajednicom", preneo je AFP.

Američki predsednik, takođe, smatra da Putin "hoće da pokaže duboku ozlojedjenost zbog gubitka Sovjetskog saveza" i dodaje da ruski lider "ne bi trebalo da se ponovo okreće praksi koja je vladala tokom Hladnog rata".

"Mislim da postoji jak osećaj ruskog nacionalizma i osećaj da je Zapad na neki način iskoristio Rusiju u prošlosti i on (Putin) na neki način želi da to preokrene ili nadoknadi", rekao je Obama.

Obama je ocenio da Putin pogrešno tumači postupke Zapada, a "svakako pogrešno tumači američku spoljnu politiku".

"Nemamo interes da opkoljavamo Rusiju, niti imamo interese u Ukrajini, osim onog da omogućimo ukrajinskom narodu da sam donosi odluke o svom životu", rekao je američki predsednik.

strana 1 od 463 idi na stranu