Rusi podržavaju pripajanje Krima

Moskva -- Ubedljiva većina Rusa podržava pripajanje Krima Rusiji, osećajući pri tom gordost za svoju zemlju, rezultati su istraživanja ruskog nezavisnog Levada centra.

Izvor: Beta
Podeli

Ulazak Krima u sastav Rusije i motivaciju ruskih vlasti anketirani objašnjavaju pre svega neophodnošću zaštite ruskog stanovništva i pretnjama ukrajinskih radikalnih nacionalista (62 odsto).

Kao drugo, 38 odsto anketiranih navelo je želju ruskih vlasti da ponovo uspostavi istorijsku pravednost, da vrati teritorije koje joj pripadaju, izgubljene raspadom Sovjetskog Saveza.

Na pitanje o čemu svedoči pripajanje Krima Rusiji, čak 79 odsto anketiranih je odgovorilo da se "Rusija vraća u svoju tradicionalnu ulogu 'velike države', i utvrđuje svoje interese na postsovjetskom prostoru.

Više od dve trećine Rusa (67 odsto) smatra da ako na referendumu u drugim regionima Ukrajine veći deo stanovništva izglasa izlazak iz sastava Ukrajine, Rusija treba da primi te regione u sastav države.

Odgovornost za pogoršanje odnosa između "suseda", Rusije i Ukrajine, Rusi prebacuju na zapadne zemlje, koje "rasplamsavaju konflikt između Rusije i Ukrajine" (37 odsto), a na nekonstruktivnu politiku ukrajinskih vlasti 35 odsto.

Samo deseti deo Rusa smatra da je mešanje Rusije u unutrašnje stvari Ukrajine "kritično", tek osam odsto da je pripajanje Krima aneksija.

Istraživanje je sprovedeno od 21. do 24. marta na reprezentativnom uzorku, uz statističku grešku do 3,4 odsto, navodi Levada centar.

strana 1 od 463 idi na stranu