SAD:Usvojen zakon o pomoći Ukrajini

Vašington -- Oba doma američkog Kongresa usvojila zakon koji obezbeđuje garancije za zajam od milijardu dolara Ukrajini i sankcije učesnicima u pripajanju Krima.

Izvor: Beta
Podeli

Senat je sinoć jednoglasno odobrio meru za obezbeđivanje garancija za zajam Ukrajini i davanje američkom predsedniku Baraku Obami veći autoritet da uvede dodatne sankcije Rusiji i užem krugu njenog predsednika Vladimira Putina zbog "drskog" upada na Krim ranije ovog meseca, navodi agenicja AP.

Predstavnički dom je usvojio različitu verziju tog zakona kojim se takođe obezbeđuje pomoć Ukrajini i kažnjava Rusija. U donjem domu američkog Kongresa nije po tom pitanju postignut konsenzus, ali je velika većina od 399 poslanika bila "za", dok je protiv bilo 19 njih.

Poslanici se nadaju da će poslati jedinstven zakon, onaj koji je usvojen u Senatu, u Belu kuću da ga Obama potpiše do kraja nedelje.

"Od vitalne je važnosti da SAD, zajedno sa našim saveznicima u EU i NATO, pošalje jasan signal da ova agresija neće biti tolerisana", rekao je lider republikanske većine u Predstavničkom domu, Erik Kantor.

U zakon, usvojen u Senatu, pretočene su sankcije već uvedene prema nekim od bliskih saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina, članova njegovog unutrašnjeg kruga, vladinih zvaničnika, nekih od najbogatijih ljudi u zemlji i jedne vodeće banke. Sankcije zamrzavaju svu njihovu imovinu u SAD i zambranju Amerikancima da posluju sa njima.

Kada se radi o zakonu koji je odobrio Predstavnički dom, on podrazumeva i dodatna sredstva za Glas Amerike i druge medijske kuće da bi se suprotstavili, kako navodi, propagandi iz ruskih izvora, kao i sredstva za jačanje ukrajinske policije i pravosuđa.

Predstavnički dom je takođe pozvao Obamu da proširi spisak ruskih zvaničnika i drugih obuhvaćenih sankcijama zbog kršenja ljudskih prava.

Predsednik Predstavničkog doma Džon Bejner rekao je pre dva dana da obe strane raspravljaju kako da usaglase dva predloga zakona i da ga proguraju kroz Kongres što je moguće pre.

Procedura je ubrzana posle odustajanja demokrata ove nedelje da povežu uslove o reformama koje traži Međunarodni monetarni fond sa davanjem pomoći.

Ukrajina, zemlja od 46 miliona stanovnika, bori se da uspostavi normalno stanje, od kako je proruski predsednik te zemlje Viktor Janukovič smenjen u februaru, nakon nekoliko meseci protesta, izazvanih njegovom odlukom da ne potpiše sporazum o pridruživanju sa EU, već umesto toga ojača odnose s Rusijom.

U poslednjih nekoliko nedelja, u Ukrajini je oformljena prelazna vlada i ta zemlja je izgubila poluostrvo Krim, koje je na referendumu odlučilo da se pripoji Rusiji.

strana 1 od 463 idi na stranu