Putin gomila tenkove kraj Ukrajine

Iako Moskva tvrdi da nema nameru da vojno interveniše na istoku Ukrajine, na Jutjubu se pojavio snimak na kom se vidi kako vozovi nose velike količine tenkova.

Izvor: index.hr, jutarnji.hr
Podeli

Kako navodi hrvatski portal Index.hr, snimak je nastao pre par dana u blizini grada Voronježa.

Rojters podseća da američke i evropske bezbednosne agencije procenjuju da je Rusija na granici s Ukrajinom rasporedila više od 30.000 vojnika, ali i dodaje da su prošle sedmice procenjivali da vojnika ima oko 20.000.

Svi izvori, međutim, tvrde da procene o stvarnom broju ruskih vojnika u blizini Ukrajine nisu precizne. Međutim, svi su saglasni u tome da dolazi do vidljivog povećanja broja vojnika.

Na Jutjubu se pojavio snimak po kom se ta teorija potkrepljuje, jer se na njima vidi ruski voz koji prevozi veliki broj tenkova ka granici Ukrajine.

Snimci su zabeleženi u blizini Voronježa, ruskog grada koji se nalazi blizu Harkova, koji je pak na samoj istočnoj granici Ukrajine.

Takođe, kako prenosi Jutarnji.hr, stižu i izveštaji o trupama blizu Kalinovke u Kurskoj oblasti, koja se nalazi samo deset kilometara od ukrajinske granice.

Na društvenim mrežama osvanula je i fotografija dvadesetak helikoptera, prizemljenih u okolini Belgoroda, četrdesetak kilometara od granice s Ukrajinom, koji su, kako se navodi, deo vazduhoplovne jedinice sa oko 1.100 vojnika. Ta jedinica, zaključuje "Jutarnji list", pre izbijanja krize u Ukrajini tamo nije bila.

strana 1 od 463 idi na stranu