Predstavljene "knjige klana Šarić"

U nastavku suđenja Šariću i pripadnicima njegove kriminalne grupe Tužilaštvo predstavilo dokumenta zaplenjena kod Šarićevog brata od tetke Željka Vujanovića.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 27.03.2014.

13:00

Default images

"Ovo je jedan od najrelevantnijih dokaza, jer pokazuje prihode od kokaina, odnosno pravo knjigovodstvo kriminalne grupe", rekao je zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Ivanić.

Prema njegovim rečima, samo od avgusta 2007. do marta 2008. godine od prodaje kokaina grupa je zaradila 47 miliona evra. Taj novac, kako je naveo tužilac, prema dokumentaciji, poslao je Čupavac - a to je jedan od nadimaka optuženog Milana Milovca, koji je bio zadužen za Italiju.

Na suđenju su prikazani i papiri koji, prema stavu tužilaca, pokazuju troškove kriminalne grupe, koje je u Argentini beležio svedok saradnik Draško Vuković.

U tom dokumentu pobrojane su isplate optuženima, troškovi za kupovinu balona za pakovanje kokaina, kupovinu čamaca, nepromočivih torbi... Piše da je grupa u Argentini kupila 1.131 kilogram kokaina za 4.550.000 evra. Tužilac je predstavio i šifrarnik koji je u komunikaciji koristila Šarićeva grupa, iz koga se mogu utvrditi, kako je naveo tužilac, brojevi mobilnih telefona koje su koristili.

Tužilac je predstavio i pojedine nadimke optuženih, pa je tako Darko Šarić bio Pop i Zoki, Anastasije Martinčić - Mali, Bond i Nindža, Željko Vujanović - Mečka i Ket, a Miloš Cajić - Jorgos.

Za reč se javio optuženi Željko Vujanović, tvrdeći da je sada svima jasno, a i tužiocu, da novac nikada nije bio kod njega i da nikoga nije isplaćivao.

"Sve ovo jasno dokazuje da sam ja bio samo usputna stanica za prenos informacija od tačke A do tačke B. Tu se tačno vidi šta sam ja radio", rekao je Vujanović.

On tvrdi da nikada nije znao ko mu šalje poruke, već da je samo prenosio ono što mu je rečeno. "Na svim papirima gde je moj rukopis vidi se da sam ja to prepisivao. Ja sam i ranije u svojoj odbrani rekao da nije tačno da sam poruke slao Darku Šariću, nego Goranu (Sokoviću, koji je drugooptuženi i nalazi se u bekstvu)".

Vujanović je napomenuo da je neke od prikazanih papira dobio od optuženih Vorotovića i Rakića. Tužilac Ivanić predstavio je danas i nepotpisano pismo nađeno kod Vujanovića, navodeći da ne zna ko je autor, ali da ono dokazuje pripremu za prebacivane oko dve tone kokaina.

Pismo govori o problemima koje je imala grupa sa prebacivanjem dve tone kokaina u septembru 2009. koje su kasnije otkrivene u Urugvaju, precizirao je tužilac. "Beranac zna više od svih njih, jer sam ih ja istestirao na sastancima, kakva je fukara, to me sada ne zanima. Samo hoću da se završi posao...", navodi se u pismu, a spominju se i Džoni, tačka A i tačka B, Nindža...

Tužilac je podsetio da je svedok saradnik Draško Vuković ranije rekao da je Nindža Anastasije Martinčić, na čijoj je jahti zaplenjen kokain u Urugvaju u oktobru 2009. godine.

Vuković je rekao i da se sastao sa Šarićem i da je od njega tražio 1,2 miliona evra za to što je uradio, podsetio je tužilac.

Advokat Marko Kljajević reagovao je na taj dokaz, tvrdeći da anonimno pismo koje tužilac predstavlja ne može da bude doka,z prema Zakoniku o krivičnom postuku.

Međutim, Sudsko veće sudije Siniše Perovića nije prihvatilo njegovu primedbu i dozvolilo je tužiocu da nastavi.

Darko Šarić prvi put se pred sudom pojavio u ponedeljak i negirao da je droga njegova, tvrdeći da mu je postupak za krijumčarenje kokaina i pranje novca montirao bivši režim da bi sakrio svoje mahinacije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: