"Ugrožena bezbednost u 21. veku"

EU i SAD ukazali da se osnovni principi međunarodnog prava i bezbednosti u 21. veku dovode u pitanje u Ukrajini i "oštro osudili" rusko pripajanje Krima.

Izvor: B92

Sreda, 26.03.2014.

17:56

Default images

Na samitu su delegacije predvodili američki predsednik Barak Obama i predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Herman van Rompej i Žoze Manuel Barozo.

EU i SAD izražavaju podršku ukrajinskom narodu i njegovom pravu da bira sopstvenu budućnost, uz posvećenost očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, navodi se u saopštenju.

U zajedničkom saopštenju sa današnjeg samita EU-SAD u Briselu se "oštro osuđuje nelegalna ruska aneksija Krima, koja se neće priznati" i poziva Rusija na dijalog s Ukrajinom radi nalaženja političkog rešenja.

Upozorava se da bi dalji koraci Rusije da destabilizuje Ukrajinu imali dodatne i dalekosežne posledice po odnose EU i SAD sa Rusijom, u širokom spektru ekonomskih oblasti.

Navodi se da situacija u Ukrajini ukazuje na potrebu da se ojača energetska bezbednost Evrope i da je dogovoreno da će se zajednički raditi na ostvarenju tog cilja.

"Saglasni smo u mišljenju da je značajno udvostučiti transatlantske napore da se podrži evropska energetska bezbednost, da se dalje diversifikuju izvori energije i snabdevanja i da se omogući povratni dotok gasa u Ukrajinu od njenih evropskih sused.a.

Podržava se tekući proces političkog i ekonomskog pridruživanja zainteresovanih zemalja Istočnog partnerstva sa EU, što je njihov slobodan izbor.

"Sporazumi o pridruživanju, uključujući delove koji se odnose na sveobuhvatne zone slobodne trgovine, mogu da podrže dalekosežne političke i društveno-ekonomske reforme koje vode ka društvima duboko ukorenjenim u evropskim vrednostima i principima, i ka stvaranju ekonomske oblasti koja može da doprinese održivom rastu i stvaranju radnih mesta, i time jačanju stabilnosti regiona", navodi se u zajedničkom saopštenjuu.

SAD i EU podržavaju demokratski put partnera u istočnoj Evropi i rešavanje produženih sukoba, posebno u Gruziji i Moldaviji, koji se približavaju potpisivanju sporazuma o pridruživanju sa EU.

Dve strane se obavezuju da će nastaviti napore kroz G-20 da promovišu jak, održiv i uravnotežen rast privrede sveta.

SAD i EU se u saopštenju obavezuju da što pre postignu sporazum o slobodnoj trgovini EU-SAD koji će ojačati ekonomsko partnerstvo koje već predstavlja skoro polovinu obrta globalne privrede.

Takođe se ističe da je održiv privredni rast moguć samo uz hvatanje u koštac s pitanjima klimatskih promena i ponavlja se odlučnost za usvajanje globalnog sporazuma o tome u Parizu 2015. godine.

Ukazuje se na potrebu jačanja zaštite podataka, privatnosti i slobode govora u digitalnoj eri, uz istovremeno osiguravanje bezbednosti svih građana, i naglašava da je to od presudnog značaja za poverenje u internet.

SAD i EU kažu da će blisko sarađivati u pomaganju zemljama u tranziciji u severnoj Africi, uključujući i Egipat, čije stanje ocenjuju kao zabrinjavajuće.

U saopštenju se u vezi sa spornim nuklearnim programom Irana konstatuje da, posle sklapanja prelaznog sporazuma, treba postići i konačni sporazum, a izražava se i podrška postizanju mirovnog sporazuma između Izraela i Palestinaca.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da je Rusija usamljena u pokušaju da pripoji Krim, dok su "EU i SAD ujedinjene u podršci Ukrajini". "Ujedinjeni smo u nastojanjima da izolujemo Rusiju i pobrinemo se da plati cenu za svoje poteze. Svet je sigurnije i pravednije mesto kada Amerika i Evropa stoje zajedno", rekao je Obama danas u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: