Ukrajina isključila ruske TV kanale

Moskva -- Većina ukrajinskih provajdera prestala je da emituje četiri glavna ruska televizijska kanala.

Izvor: Tanjug
Podeli

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova ocenilo je ovaj potez kao kršenje međunarodnih obaveza i napad na slobodu medija.

"To se svakako može posmatrati samo u smislu napada na demokratske slobode i kršenje međunarodnih obaveza od Ukrajine", rekao je komesar za ljudska prava ministarstva Konstantin Dolgov za rusku agenciju RIA Novosti.

Dolgov je naveo da je sudska odluka Kijeva da zabrani ruski televizijski sadržaj "kršenje svakog prava na gledanje televizije i mogućnosti pristupa medijima na ruskom".

Komesar je podsetio da su vlasti u Kijevu obećale i "proglasile posvećenost osnovnim ljudskim pravima i slobodama, demokratskim načelima".

"Naravno, ova odluka ni na koji način se ne uklapa u takvu izjavu", primetio je Dolgov.

Kijevski Okružni upravni sud juče je doneo odluku da se obustavi emitovanje četiri ruska televizijska kanala u Ukrajini dok traje sudski postupak, a očekuje se da će tužba biti razmatrana kasnije ove nedelje.

Ukrajinske insitutcije za nadzor medija tvrde da se ruske informacije sastoje od "pretnji ukrajinskoj nacionalnoj bezbednosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu, promovišu rat, nasilje, surovost, širenje međuetničke i rasne netrpeljivosti, podstiču verske sukobe i krše ljudska prava i slobode".

Do sada je 443 od 703 ukrajinskih provajdera koji su licencirani pri Nacionalnom televizijskom i radiodifuznom savetu Ukrajine, poštujući nezvanične "preporuke" institucija za nadzor medija, obustavilo prenošenje ruskog Prvog kanala, NTV-Svet, RTR Planeta i Rusija 24.

strana 1 od 463 idi na stranu