BiH:RS protiv rezolucije o Ukrajini

Tročlano Predsedništvo Bosne i Hercegovine nije postiglo konsenzus oko rezolucije o Ukrajini, koja će biti na glasanju u Generalnoj skupštini UN, 27. marta.

Izvor: Tanjug

Sreda, 26.03.2014.

17:25

Default images

Za rezoluciju pod nazivom "Teritorijalni integritet Ukrajine" glasali su bošnjački i hrvatski član Predsedništva, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, dok je protiv bio Nebojša Radmanović iz Republike Srpske.

Zbog nepostizanja konsenzusa, Predsedništvo BiH će ovu tačku kao obaveznu uvrstiti na narednoj sednici.

Predsedništvo BiH, takođe, nije postiglo konsenzus o saglasnosti za pridruživanje izjavama visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost o uvođenju restriktivnih mera, s obzirom na delovanja kojima se podstiče ili ugrožava teritorijalna celovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Kako je saopšteno iz Predsedništva, i u tom slučaju protiv je bio Radmanović.

Kako se dodaje, ta tačka će takođe biti uvršćena u dnevni red naredne sednice.

Predsedništvo je prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, upućen predsedavajućem Predsedništva BiH, za učešće na Samitu o klimi, tokom generalne debate na otvaranju 69. zasedanja Generalne skupštine UN, 23. septembra ove godine.

Rezoluciju SAD o Ukrajini je kosponzorisala 41 zemlja članica UN, među kojima su sve zemlje EU, zatim Moldavija, Gruzija, Crna Gora, Turska, Kanada i još neke.

Iz regiona zapadnog Balkana, to nisu učinile BiH, Makedonija i Srbija, prenose sarajevski mediji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: