Obama doputovao u Brisel

Brisel -- Predsednik SAD Barak Obama doputovao je večeras u prvu zvaničnu posetu Belgiji, u čijoj prestonici Briselu će se sastati sa najvišim funkcionerima EU i NATO.

Izvor: Tanjug
Podeli

Američkog predsednika su na aerodromu dočekali belgijski kralj Filip i premijer Elijo De Rupo, a zatim je u koloni blindiranih vozlila otišao u Brisel, gde će boraviti manje od 24 sata.

Širi centar Brisela je zatvoren za automobile, a u Obaminoj pratnji je više od 900 ljudi sa 30 blindiranih automobila, plus 350 belgijskih policajaca i vojnika na motorima.

Predviđeno je da američki predsednik sutra ujutru oda počast poginulima na flandrijskom frontu u Prvom svetskom ratu, nakon čega će imati radni ručak sa predsednikom Evropske komisije Žose Manuel Barozom i Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem.

"Imamo sjajnu priliku da napravimo inventar naših odnosa i trasiramo put u budućnost”, poručio je Barozo u današnjem saopštenju i naglasio da EU i SAD dele “nezamnenljivo strateške partnerstvo”.

Van Rompej je u saopštenju istakao da Obamina poseta dolazi u trenutku kada sistem međunarodne bezbednosti i diplomatskog angažmana nalazi pred izazovom na koji EU i SAD moraju zajednički da odgovore.

Očekuje se da će veći deo razgovora biti posvećen pripajanju Krima Rusiji i jačanju trgovinske saradnje EU i SAD.

Obama će sutra imati i odvojen susret sa Andersom Fog Rasmusenom, generalnim sekretarom NATO.

Prva poseta predsednika SAD Baraka Obame Briselu koštaće Belgiju i njene poreske obveznike preko deset miliona evra.

strana 1 od 463 idi na stranu