Poseta Obame Brisel košta 10 mil. €

Prva poseta predsednika SAD Baraka Obame Briselu, gde će prisustvovati samitima EU i NATO, koštaće Belgiju i njene poreske obveznike preko deset miliona evra.

Izvor: B92

Utorak, 25.03.2014.

19:21

Default images

Obama u prestonicu EU stiže rano ujutru i sa sobom vodi vodi preko 900 ljudi, kao i 45 vozila i tri aviona.

Američki bezbednosni timovi su već utvrdili svaki detalj posete, proverili sve kanalizacione otvore i bolnice, dok su američki vojni helikopteri prošle nedelje dobili zeleno svetlo za nadletanje.

Brisel je domaćin barem četiri samita EU godišnje i svaki takav skup košta bar 500.000 evra dodatnih troškova za policiju, vojsku, saobraćaj.

"Ovog puta, ta cifra je 20 puta veća", kažu gradski čelnici, navodi "Gardijan". Obama, koji je od juče u Holandiji gde učestvuje na samitu G-7, će sutra ujutru sleteti na vojni aerodrom Vefelgem, a zatim će na vojničkom groblju uz prisustvo kralja Filipa i premijera Elija de Rupa odati poštu palima u Prvom svetskom ratu.

Planirano je da se američki predsednik potom sretne sa predsednicima Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem i Komisije Žose Manuel Barozom, a popodne odvojeno sa Anders Fog Rasmusenom, generalnim sekretarom NATO.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: