Rusija sad vojno vežba u Sibiru

Moskva -- Vojska Rusije započela je danas u Sibiru vojnu vežbu svojih raketnih snaga, u jeku rasta napetosti između Moskve i Zapada zbog ruskog pripajanja Krima.

Izvor: Tanjug
Podeli

Pre toga Rusija je u dva navrata izvela velike vojne vežbe, od kojih su neke bile i blizu granice sa Ukrajinom.

Portparol ruskih strateških raketnih snaga rekao je da u petodnevnoj vojnoj vežbi učestvuje oko 10.000 vojnika u zapadnom sibirskom regionu Omsk i u Orenburgu na južnom Uralu, što je više od 2.000 kilometara od granice Rusije i Ukrajine, preneo je Rojters.

Početkom marta, Rusija je održala vojnu vežbu sa 8.500 vojnika nedaleko od granice sa Ukrajinom, neposredno po zbacivanju proruskog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Kriza u Ukrajini izazvala je najveću konfrontaciju izme]u Rusije i Zapada od završetka Hladnog rata, navela je britanska agencija.

Vrhovni komandant snaga NATO-a rekao je u nedelju da je Rusija izgradila "veoma vidljivu" silu na njenoj granici sa Ukrajinom.

Vrhovni komandant snaga NATO-a za Evropu, general Filip Bridlav, nedavno je izjavio da bi Moskva mogla, slično kao na Krimu, da postupi i u Pridnjestrovlju, regionu otcepljenom od Moldavije s većinskim ruskim stanovništvom.

Rusija je prošle sedmice pripojila svojoj teritoriji Krim posle referenduma na kome su se stanovnici tog poluostrva izjasnili za otcepljenje i pripajanje Rusiji, uprkos protivljenju EU i SAD.

strana 1 od 463 idi na stranu