Skupština UN o Ukrajini u četvrtak

Generalna skupština Ujedinjenih nacija održaće u četvrtak sednicu na kojoj će razmatrati nacrt rezolucije kojom se ne priznaje referendum na Krimu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 24.03.2014.

20:57

Default images

Sednica generalne skupštine UN najavljena je za četvrtak i na njoj će razmatrati nacrt rezolucije kojom se podržava teritorijalni integritet Ukrajine i ne priznaje referendum na Krimu, izjavio je danas portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Jevgenij Perebjinis.

Perebjinis je, na konferenciji za novinare, rekao da će sednica biti održana na zahtev Ukrajine.

Glavni cilj rezolucije jeste da Generalna skupština UN "potvrdi teritorijalni integritet Ukrajine i pozove na sprečavanje priznavanja promena statuta Autonomne Republike Krim na osnovu ilegalnog referenduma", dodao je Perebjinis, prenela je agencija Ukrinform.

Pre devet dana u Savetu bezbednosti UN nacrt rezolucije, kojim se referendum o statusu Krima proglašava nevažećim, podržalo je 13 zemalja, Rusija je uložila veto, a Kina je bila uzdržana.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je pre tri dana zakon na osnovu kojeg je poluostrvo Krim ponovo postalo deo Rusije.

Savet federacije je jednoglasno usvojio odluku o priključenju Krima Rusiji, posle referenduma na poluostrvu 16. marta, na kojem je većina građana glasala za otcepljenje od Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

Ukrajina i Zapad odbacili su referendum kao nelegitiman, a SAD i EU uvele su sankcije Rusiji.

Krim je bio u sastavu Rusije od 18. veka do 1954. godine kada ga je tadašnji sovjetski lider Nikita Hruščov poklonio Ukrajini.

I Rusi i većina stanovnika Krima, uglavnom ruskog porekla, smatraju da je priključenje tog crnomorskog poluostrva ispravljanje istorijske greške.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: