Sad i Pridnjestrovlje hoće u Rusiju

Nakon Krima i nepriznata državica Pridnjestrovlje želi da uđe u sastav Rusiju, zbog čega je ruskoj Dumi uputila zahtev da im obezbedi takvu mogućnost.

Izvor: B92

Utorak, 18.03.2014.

08:31

Default images

Kao sto su neki analitičaru upozorili, referendum na Krimu može da pokrene proces integracije sa Rusijom sporne teritorije u istočnoj Evropi, a moguće je da će sledeća ta teritorija biti Pridnjestrovlje, prenosi news.ru.

Kao navode Vedomosti, rukovodstvo Pridnjestrovlja je očigledno inspirisano akcijama Simferopolja da se ujedini sa Rusijom i apelovalo je na državnu Dumu da proširi osnov ruskog usvajanja novih teritorija.

Pridnjestrovlje je 50 godina bilo u sastavu Moldavije, a po raspadu SSSR ta oblast se otcepila. Uz rusku podršku, Pridnjestrovlje je 1992. godine proglasilo nezavisnost, što međunarodna zajednica ne priznaje.

Na referendumu 2007, 97 odsto građana se izjasnilo za ujedinjenje sa Rusijom koja finansijski podržava Pridnjestrovlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: