Krim proglasio nezavisnost

Simferopolj -- Vrhovni sovjet Krima usvojio na vanrednoj sednici rezoluciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji za "prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

"Proglašava se Krim nezavisnom suverenom državom - Republikom Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status", navedeno je u prvoj tački Rezolucije koja je, kako se navodi, usvojena na osnovu referenduma na kom su se birači izjasnili za prisajedinjenje Risji i istupanje iz sastava Ukrajine.

Ističe se da Krim namerava da gradi odnose sa drugim državama "na osnovu jednakosti, mira, dobrosusedstva i drugih opštepriznatih principa političke, ekonomske i kulturne saradnje među zemljama".

Skupština se, takođe, obratila UN i svim državama sveta da je priznaju. "Republika Krim obraća se UN i svim državama sveta sa pozivom da priznaju nezavisnu državu koju su formirali narodi Krima", navodi se u dokumentu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin će se sutra obratiti gornjem i donjem domu ruskog parlamenta u vezi sa ishodom referenduma na Krimu. "Predsednikov govor i obraćanje u vezi sa Krimom predviđeni su za 15 sati", izjavio je Ivan Meljnikov, prvi zamenik potpredsednika Dume, donjeg doma parlamenta.

Kako je javila nedavno osnovana krimska agencija Kriminform, aktivnosti državnih organa Ukrajine na teritoriji Krima se obustavljaju, a odluke i zakoni Vrhovne rade Ukrajine (skupštine), kao i drugih ukrajinskih državnih organa, usvojene posle 21. februara ove godine od danas ne važe.

"Sve jedinice ukrajinske vojske na Krimu biće rasformirane u okviru nacinalizacije ukrajinske državne imovine", izjavio je danas predsednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov.

Istovremeno, skupština je državnu imovinu Ukrajine proglasila "državnom imovinom Republike Krim". Poslanici su doneli odluku da od 30. marta vremenska zona na teritoriji poluostrva bude ista kao u Moskvi.

Predsednik krimske vlade Sergej Aksjonov rekao je danas da Krim ne namerava da bude izdržavan i da u Rusiji neće "praznih ruku". "Ubeđen sam da mi možemo i sami da zarađujemo", rekao je on.

Ispred ulaza u zgadu Gradskog veća Sevastopolja održava se miting, na kome učestvuje oko stotinu ljudi sa ruskim zastavama.

Kako je ranije danas izjavio predsednik Vrhovnog saveta za organizaciju referenduma Mihail Mališev, prema konačnim rezultatima referenduma, o statusu Krima za pripajanje Krima Rusiji je glasalo 96,77 odsto stanovnika poluostrva. Na referendumu je glasalo 83,1 odsto birača.

Međutim, svet ne priznaje rezultate referenduma na Krimu, jer smatra da su krimske vlasti pod patronatom Moskve organizovale izjašnjavanje građana, sa unapred pripremljenim planom da se ta autonomna pokrajina Ukrajine pripoji Rusiji. Zapadne sile smatraju stoga da je Rusija prekršila međunarodno pravo i najavljuju oštre sankcije.

Moskva, s druge strane, negira navode zapadnih sila i odgovara da je narod na Krimu sam odlučivao i da će Rusija poštovati njihovu volju. A kada je reč o sankcijama, zvanična Moskva je odavno najavila da će i ona uvesti sankcije EU i SAD.

Info

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2

Z. Potok: Ranjena tri policajca

Zubin Potok -- U zasedi kod sela Banjska, u opštini Zubin Potok, oko 22 sata ranjenja tri pripadnika Kosovske policijske službe srpske nacionalnosti, javio je portal Koha net.

Kosovo ponedeljak 31.03. 23:32 Komentara: 14
strana 1 od 1394 idi na stranu