Krim proglasio nezavisnost

Vrhovni sovjet Krima usvojio na vanrednoj sednici rezoluciju o nezavisnosti i obratio se Rusiji za "prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije".

Izvor: B92

Ponedeljak, 17.03.2014.

10:27

Default images

"Proglašava se Krim nezavisnom suverenom državom - Republikom Krim, u kojoj grad Sevastopolj ima poseban status", navedeno je u prvoj tački Rezolucije koja je, kako se navodi, usvojena na osnovu referenduma na kom su se birači izjasnili za prisajedinjenje Risji i istupanje iz sastava Ukrajine.

Ističe se da Krim namerava da gradi odnose sa drugim državama "na osnovu jednakosti, mira, dobrosusedstva i drugih opštepriznatih principa političke, ekonomske i kulturne saradnje među zemljama".

Skupština se, takođe, obratila UN i svim državama sveta da je priznaju. "Republika Krim obraća se UN i svim državama sveta sa pozivom da priznaju nezavisnu državu koju su formirali narodi Krima", navodi se u dokumentu. Kako je javila nedavno osnovana krimska agencija Kriminform, aktivnosti državnih organa Ukrajine na teritoriji Krima se obustavljaju, a odluke i zakoni Vrhovne rade Ukrajine (skupštine), kao i drugih ukrajinskih državnih organa, usvojene posle 21. februara ove godine od danas ne važe.

"Sve jedinice ukrajinske vojske na Krimu biće rasformirane u okviru nacinalizacije ukrajinske državne imovine", izjavio je danas predsednik krimske skupštine Vladimir Konstantinov.

Istovremeno, skupština je državnu imovinu Ukrajine proglasila "državnom imovinom Republike Krim". Poslanici su doneli odluku da od 30. marta vremenska zona na teritoriji poluostrva bude ista kao u Moskvi.

Predsednik krimske vlade Sergej Aksjonov rekao je danas da Krim ne namerava da bude izdržavan i da u Rusiji neće "praznih ruku". "Ubeđen sam da mi možemo i sami da zarađujemo", rekao je on.

Ispred ulaza u zgadu Gradskog veća Sevastopolja održava se miting, na kome učestvuje oko stotinu ljudi sa ruskim zastavama.

Kako je ranije danas izjavio predsednik Vrhovnog saveta za organizaciju referenduma Mihail Mališev, prema konačnim rezultatima referenduma, o statusu Krima za pripajanje Krima Rusiji je glasalo 96,77 odsto stanovnika poluostrva. Na referendumu je glasalo 83,1 odsto birača.

Međutim, svet ne priznaje rezultate referenduma na Krimu, jer smatra da su krimske vlasti pod patronatom Moskve organizovale izjašnjavanje građana, sa unapred pripremljenim planom da se ta autonomna pokrajina Ukrajine pripoji Rusiji. Zapadne sile smatraju stoga da je Rusija prekršila međunarodno pravo i najavljuju oštre sankcije.

Moskva, s druge strane, negira navode zapadnih sila i odgovara da je narod na Krimu sam odlučivao i da će Rusija poštovati njihovu volju. A kada je reč o sankcijama, zvanična Moskva je odavno najavila da će i ona uvesti sankcije EU i SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: