Janjić očekuje promenu Ustava

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je pobeda liste koju je predvodila SNS legalna, legitimna i obavezujuća.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 17.03.2014.

19:10

Default images

On je poručio da će Srbija dobiti stabilnu vladu, koja više neće "moći da se žali na partnere", ali i da za godinu i po dana može da se očekuje promena Ustava.

"Za onoga ko sastavlja vladu biće ključno pitanje da li ona treba da vlada četiri godine ili da zaista uradi maksimalno kako je (lider SNS Aleksandar) Vučić obećao - za Srbiju, ne za stranku - a to znači da vrlo brzo za godinu, godinu i po imamo promene Ustava. Čim promenite Ustav morate na izbore", rekao je Janjić u izjavi Tanjugu.

Janjić je istakao i da će ako mandat vlade bude kraći zbog promene Ustava to biti bolje i za Srbiju i za SNS.

"Ako se razvuče na četiri godine, realan je rizik da ne bude obezbeđeno dovoljno novca, te da se uđe konflikt sa EU zbog dinamike normalizacije odnosa s Kosovom i pregovaranja", ukazao je Janjić.

Na pitanje kada očekuje da će nova vlada biti formirana, Janjić kaže da se ne bi iznenadio i da ona bude sastavljena tek krajem maja.

"Mora prvo skupština da se konstutuiše, pa onda sledi procedura sa mandatorom, a sad je jasno da je to Vučić i da će on sastaviti vladu. Ali stvar je procene, da li baš da žurite da sastavite vladu početkom maja, a da vam onda skoče za vrat poverioci... Ne bih se iznenadio da to bude krajem maja", poručio je Janjić.

Komentarišući izlaznost na izborima ocenio je da ovoga puta građani izbore nisu shvatili kao mobilizaciju, a da su oni koji su i izašli na birališta, znali zašto glasaju.

"S tog stanovišta može se reći da je pobeda liste koju je predvodila SNS legalna, legitimna i izuzetno obavezujuća. Sve jedno je da li su ljudi glasali zato što veruju jednom čoveku ili jednoj listi, ili zato što nema druge nade nego te", rekao je Janjić.

Poručuje i da su ovi izbori rešili nekoliko stvari - sad više nema spora ko je predsednik SNS, kao ni da će predsednik vlade imati najveću brojčanu podršku i među biračima i u parlamentu, ali, dodao je, nesposno je i da će novi premijer "morati da ispunjava ono što je obećao, a obećao je nastavak reformi, ili da od toga odustane".

"Smanjio se i broj stranaka koje su ušle u parlament, a to znači da se smanjio broj vidljivih i nevidljivih interesnih grupa koje imaju svoje zastupnike u parlamentu... Ovi izbori bili su i čistilište u kome definitivno ni slovo više ne postoji od DOS-a. Sve te stranke su bile kažnjene, a najveće iznenađenje je DSS", ocenio je Janjić.

Rezultat demokrata je u granicama njegovih očekivanja, jer, kako objašnjava, DS je "dugo sa malim procentom monopolisao skoro celu vladu ili vlast, a u međuvremenu se raspao". Pojava Tadića i NDS koji su "imali antiđilas kampanju", dodao je, "dodatno je urušila i stepen izlaznosti i šanse DS za bilo kakav oporavak".

"Ne vidim da će DS u nekoj bližoj budućnosti u bilo kojoj frakciji, od DS S preko NDS do Đilasovog DS, imati bilo kakvu značajnu ulogu. Drugi gubitnik, koji je paradoksalno puno dobio glasova, je SPS i koalicija oko nje, ali je jasno da neće biti u vlasti", smatra Janjić.

Bilo je očekivano, prema njegovom mišljenju, i da narod neće verovati (lideru URS Mlađanu) Dinkiću, koji je u kampanji govorio sve suprotno od onoga što je radio. Za očekivanje, s druge strane, je bilo da će građani "kazniti LDP, jer neoliberalni konecept je koncept koji narod neće prihvatiti u ovom momentu".

"Mislim da je dobar rezultat, a to je više indikator za neke druge stvari, postigao bivši ministar privrede Saša Radulović, jer je on pokazao da se preko Interneta može skupiti skoro 100.000 glasova i da postoji jedna nova biračka klasa u Srbiji, koja se oslanja na elektronske medije. To je nešto o čemu će svi morati više da razmišljaju", zaključio je Janjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: