Krim: 95,5% za Rusiju, sutra zahtev

Simferopolj -- Prvi preliminarni rezultati pokazali su da je danas na referendumu 95,5 odsto birača na Krimu glasalo za prisajedinjenje Rusiji, saopštili su zvaničnici.

Izvor: B92
Podeli

Ovo su rezultati koji su saopšteni nakon polovine prebrojanih glasova.

Kako su saopštile krimske vlasti, zahtev za prisajedinjenje Rusiji biće upućen u ponedeljak. Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin poručio da će da poštuje želje naroda Krima.

BBC prenosi da su mnogi Krimljani, koji su lojalni Kijevu, bojkotovali današnji referendum, a da EU i SAD ne prihvataju rezultate referenduma, koji je, prema njihovoj oceni, nelegalan i protivan međunarodnom pravu. S druge strane, ruski predsednik Vladimir Putin je saopštio u razgovoru sa Obamom da je referendum u skladu sa međunarodnim standardima.

Premijer Krima Sergej Aksjonov rekao je da će današnji referendum o pridruživanju Rusiji "ući u istoriju". Brojni predstavnici ruske Dume ocenili su da je ovo istorijski trenutak za Rusiju.

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobedu naroda Krima.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, viši od 80 odsto, a na referendumu građani su odgovarali na dva pitanja - "Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?" i "Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?".

Pročitajte još:

- Ruski predsednik Putin u telefonskom razgovoru Obami rekao da je referendum u skladu s pravom.

- EU ne priznaje rezultate nelegalnog referenduma, u ponedeljak zasedaju ministri spoljnih poslova da pregovaraju o merama.

- Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin kaže da je glasanje na Krimu bilo veoma dobro organizovano i da je sve bilo u skladu s međunarodnim pravom.

- Predsednik ruske Dume Sergej Nariškin ocenio je da referendum na Krimu predstavlja istorijski događaj za Rusiju. I drugi predstavnici Dume pozdravili ovu vest.

- SAD odbacuju referendum na Krimu o odvajanju od Ukrajine i prisajedinjenju s Rusijom uz ocenu da je u suprotnosti s ukrajinskim ustavom, saopštila je Bela kuća.

- Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da će razmatrati rezulate referenduma na Krimu, ali kada oni budu konačni.

- London i Pariz saopštili da ne priznaju rezultate referenduma na Krimu. Velika Britanija: Ismevanje demokratije.

- Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, saopštio je da je referendum na Krimu nelegalan i da je iskomplikovao rešenje ukrajinske krize.

...

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu