"EU ne priznaje rezultate na Krimu"

EU je saopštila da je referendum koji je danas održan na Krimu protivan ukrajinskom ustavu i međunarodnom pravu.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

21:58

Default images

Iz Brisela je najavljeno da će se sutra sastati ministri spoljnih poslova zemalja članica, koji će razmotriti stanje u Ukrajini i koji će doneti adekvatne mere tim povodom.

U saopštenju koje je potpisao predsednik Saveta Evrope Herman van Rompej i predsednik Evropske komisije Hose Manuel Baroso, stoji da je današnji referendum nelegalan i nelegitiman, kao i da njegovi rezultati neće biti priznati.

Rešenje ukrajinske krize mora biti zasnovano na teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, a u okvirima ustava te zemlje i u skladu sa međunarodnim standardima, naveli su.

Jedino ako radimo zajedno kroz diplomatski proces, koji uključuje i direktne pregovore između Ukrajine i Rusije, možemo naći rešenje za postojeću krizu, saopštili su iz Brisela.

EU je pozvala Rusiju da smanji broj svojih vojnika na Krimu, i to na onaj nivo od pre početka krize, kao i da ih povuče u svoje stalne stacionare, koji su predviđeni međusobnim sporazumima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: