Šulc:Referendum iskomplikovao krizu

Brisel -- Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc, saopštio je danas da je referendum na Krimu nelegalan i poručio da EP podržava integritet ukrajinske teritorije.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Žao mi je što je ovaj nezakonit referendum iskomplikovao buduće napore da se izađe iz krize. Rezultat referenduma nije validan ni po ukrajinskim ni po međunarodnim zakonima", rekao je Šulc, prema saopštenju iz Brisela.

"Evropski parlament u potpunosti podržava teritorijalni integritet Ukrajine. Ujedinjena Ukrajina mora slobodno da odlučuje o svojoj sudbini", dodaje se u saopštenju.

"Želeo bih da ponovim da osuđujem upad ruske vojske na Krim. To je bilo kršenje međunarodnog prava i kršenje suvereniteta Ukrajine", ocenio je Šulc.

"Argument da su vojne akcije potrebne kako bi se zaštitile etničke manjine, često su upotrebljavane u prošlosti, uz katastrofalne posledice", zaključio je Šulc.

Šulc je, u diskusiji o referendumu na Krimu, kritikovao i pojedine države EU što su još uzdržane umesto da kao reakciju usvoje oštre sankcije protiv Rusije.

Šulc je glavni kandidat evropskih socijaldemokrata na predstojećim izborima za Evropski parlament.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu