"Razmatraćemo konačne rezultate"

Zvanična Moskva pažljivo prati rezultate referenduma na Krimu a razmotriće ih onda kada budu konačni, saopštio portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 16.03.2014.

20:39

Default images

Prethodno se oglasio predsednik Dume, donjeg doma ruskog parlamenta, Sergej Nariškin, rekavši da referendum predstavlja istorijski događaj za Rusiju.

Nariškin je u izjavi za Prvi kanal ruske televizije pozvao da se sačekaju konačni rezultati referenduma, ali je istovremeno primetio da je Rusija proteklih godina "samo gubila ljude", a da sada "dobija" sunarodnike.

Takođe, on je dodao da reakcija zapadnih zemalja povodom refernduma svedoči o dvostrukim standardima.

"Nije me začudilo to što zapadni političari stavljaju pod znak pitanja legitimitet referenduma. Kao što me nije začudilo ni to sa kakvom su lakoćom priznali legitimitet vlasti u Kijevu", rekao je on.

Prema rezultatima ankete Republičkog instituta za politička i društvena istraživanja sprovedene na 200 glasačkih mesta na Krimu, 93 odsto izašlih na današnji referendum izjasnilo se za prisajedinjenje Krima Rusiji, saopšteno je neposredno po zatvaranju birališta.

Na referendumu je zabeležen veoma visok odziv birača, viši od 80 odsto, a na referendumu građani su odgovarali na dva pitanja - "Da li ste za ujednjenje Krima i Rusije s pravom subjekta Ruske Federacije?" i "Da li ste za obnavljanje Ustava Republike Krim iz 1992. godine i status Krima kao dela Ukrajine?".

Prema rečima međunarodnih posmatrača na čijem je čelu Mateuš Piskorski iz Poljske, referendum je protekao u skladu sa međunarodnim standardima, prenela je agencija Itar - tas.

Vicepremijer Krima Rustam Temirgalijev rekao je da rezultati ankete predstavljaju pobedu naroda Krima.

"Devedeset tri procenta glasalo je za pripajanje Rusiji, a sedam za Ukrajinu. To je pobeda. Ura!", rekao je Temirgalijev.

U Simferopolju je odmah po zatvaranju birališta počelo okupljanje građana sa ruskim zastavama na glavnom trgu, a prema poslednjim informacijama tamo je prisutno oko 15.000 građana koji proslavljaju referndumski rezultat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: