SAD odbacuju krimski referendum

SAD odbacuju referendum na Krimu o odvajanju od Ukrajine i prisajedinjenju s Rusijom uz ocenu da je u suprotnosti s ukrajinskim ustavom, saopštila je Bela kuća.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

20:29

Default images

U saopštenju se navodi da SAD neće priznati rezultat današnjeg glasanja koje je održano, kako se navodi, "pod pretnjom nasilja i uz zastrašivanje ruskom vojnom intervencijom koja krši međunarodno pravo".

Bela kuća je ocenila da je delovanje Rusije u Ukrajini "opasno i destabilizuće".

SAD traže od drugih država da "preduzmu konkretne korake" da Rusija plati cenu zbog svojih postupaka.

Američki državni sekretar Džon Keri danas je od ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova u telefonskom razgovoru zatražio da Moskva povuče svoje snage i dopusti Ukrajini da sprovede reforme kojima bi bila obezbeđena prava manjina i podela vlasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

21 h

Podeli: