Kličko:Naši vojnici ostaju na Krimu

Berlin -- Ukrajinski opozicionar Vitalij Kličko izjavio da nova vlada u Kijevu, posle referenduma na Krimu, neće povući svoje vojnike iz kasarni na tom poluostrvu.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Naši vojnici će i u buduće ostati u našim kasarnama na Krimu"`, rekao je Kličko danas za "Bild am Zontag" i, naglašavajući da oni ne žele rat, niti da ukrajinski i ruski vojnici pucaju jedni na druge, upozorio svet da Rusija, medjutim, provocira i da će rezultat referenduma na Krimu biti nelegitiman.

"Mi ne želimo rat i ne želeimo situaciju u kojoj će ruski i ukrajinski vojnici morati da pucaju jedni na druge. Nama je, međutim, kroz sankcije potreban jasan signal za ruskog predsednika Vladimira Putina da ovo kršenje međunarodnog prava na Krimu ne može ostati bez odgovora", rekao je Kličko i oštro kritikovao ruskog predsednika.

"Rusija, neverovatnom agresijom provocira našu zemlju. Referendum o budućnosti Krima je nelegitiman i mi ga nećemo prihvatiiti", rekao je Kličko i jasno naveo da nova vlada u Kijevu neće povući svoje trupe sa tog poluostrva i da će "ukrajinski vojnici i u buduće ostati u našim kasarnama na Krimu".

Bivša predsednica ukrajinske vlade, koja važi i kao mogući predsednik Ukrajine Julija Timošenko je, međutim, pozvala svet na najoštrije mere prema Rusiji.

"Ukoliko bi Putin posle aneksije Krima nastavio napad na našu zemlju, pozivam vođe demokratskog sveta da primene najoštrije instrumente, da bi tog napadača zaustavili", rekla je Timošenko danas za nemački list "Tagešspigel".

Nemački tabliod "Bild" u izveštajima sa lica mesta prenosi izjavu jednog mladog ukrajinskog vojnika, Vladimira, koga su reporteri upoznali ispred jedne ukajinske kasarne na Krimu i koji kaže da je postao vojnik da bi služio svojoj zemlji i da je za slobodu spreman da pogine.

"Ako bude bude bilo naređenja, ja ću se boriti. Spreman sam da poginem u borbi za slobodu", rekao je 19- godišnjak, prenosi "Bild", koji piše da se samo tri kilometra od kasarne ispred koje su sreli Vladimira i u kojoj ima 500 vojnika koji čekaju na znak Krima, čekaju ruski vojnici.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu