CeSID: Prvi rezultati u 21 sat

Na izborima u Srbiji na birališta je do devet časova izašlo 5,3 odsto građana upisanih u birački spisak, saopštio je CeSID.

Izvor: B92

Nedelja, 16.03.2014.

10:40

Default images

Na konferenciji za novinare u Tanjugovom pres klubu, izvršni direktor CeSID-a Marko Blagojević izjavio je da je po regionima najviše onih sa pravom glasa izašlo u Vojvodini 5,9 odsto, centralnoj Srbiji 5,3 i u Beogradu 4,6 odsto.

Na prethodnim parlamentarnim izborima 2012. godine na birališta je do devet časova izašlo 6,6 odsto, 2008. godine 6,1 odsto i 2007. 4,6 odsto od upisanih birača, rekao je Blagojević.

Prema njegovim rečima, od početka glasanja je bilo nekoliko nepravilnosti.

"Na biračkim mestima koje CeSID danas gleda, jedno biračko mesto nije bilo otvoreno u Batočini, makar do devet sati, zbog toga što izborni materijal nije bio kompletan, jer je falio kontrolni listić i birački odbor je ispravno odlučio da ne počne sa procesom glasanja sve dok ne stigne kotrolni listić", rekao je Blagojević.

On je dodao da će na tom biračkom mestu biti produženo glasanje za period kašnjenja.

Kako je rekao, bilo je još nekoliko nepravilnosti koje su zabeležili posmatrači CeSID - a, s tim što te nepravilnosti do devet sati po težini ponaosob niti sve zajedno po broju nisu bile takve da bi moglo da se kaže da je na bilo koji način doveden u pitanje integritet izbornog postupka.

Blagojević je ponovio da gradjani sa pravom glasa ne moraju da imaju pozivni listić već da je dovoljno, ako su upisani u birački spisak, da ponesu sa sobom važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu.

CeSID će u 20 časova reći koliki je odziv bio do 19 časova i daće okvirnu procenu odziva do zatvaranje biračkih mesta.

Do 21 sat će CeSID dati prve preliminarne procene konačnog ishoda glasanja i podele mesta u Skupštini Srbije, najavio je Blagojević.

On je rekao da će to biti uslovna procena, jer CeSID neće imati informacije kako su glasali sugradjani na Kosovu i Metohiji, gde se glasa na 90 biračkih mesta, na 20 lokacija.

Rezultati glasanja će biti utvrdjeni naknadno, pošto se neće brojati glasovi na biračkim mestima već će glasački materijal sa svih tih mesta biti skupljen i prebačen u Rašku i Vranje, u centar za brojanje i naknadno će biti utvrdjeni kako su glasali gradjani na KiM, naveo je Blagojevičh dodajući da će CeSID tek kada bude imao te podatke moći da da konačne procene.

CeSID će sa sledećim informacijama o izlaznosti i toku izbornog postupka obratiti u 15.00 časova, za period do 14.00 čsaova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: