Glasanje i u 18 država

Beograd -- Državljani Srbije koji žive u inostranstvu mogu da ostvare svoje biračko pravo i da glasaju na vanrednim parlamentarnim izborima u 18 država.

Izvor: Tanjug
Podeli

Biračka mesta su otovrena od sedam do 20 sati po loklanom vremenu.

Državaljani Srbije koji žive u Velikoj Britaniji i SAD, a koji su se prijavili diplomatsko konzularnim predstavništvima da žele da iskoriste biračko pravo za vanredne parlamentarne izbore, glasali su juče, zbog razlike u vremenskoj zoni.

Državljani Srbije će tako glasati na ukupno 35 biračkih mesta u 20 država.

Prema podacima državnih institucija, u inostranstvu živi oko četiri miliona državljana Srbije. Medjutim, prema podacima DKP za glasanje se prijavilo oko 3.500.

Biračka mesta su otvorena u Austriji, Belgiji, Velikoj Britaniji, Bosni i Hercegovini - u Sarajevu i Banjaluci. U Italiji su otovrena četiri biračka mesta - u Rimu, Milanu, Trstu i Vićenci, zatim u Libiji, Makedoniji, Norveškoj i Rusiji.

Državljani Srbije koji žive u Nemačkoj biračko pravo mogu da iskoriste na šet biračkih mesta, i to u Berlinu, Diseldorfu, Minhenu, Štutgartu, Frankfurtu i Hamburgu, a u SAD na tri - Vašingtonu, Njujorku i Čikagu.

Biračko mesto otvoreno je i u Sloveniji, zatim u Turskoj - Istambulu, u Ujedinjenim Arapskim Emiratima - Abu Dabiju, u Francuskoj - Parizu i Strazburu, a u Holandiji u Hagu.

U Hrvatskoj se glasa u Zagrebu i Vukovaru, u Crnoj Gori u Podgorici i Herceg Novom, zatim u Češkoj Republici i na dva biračka mesta u Švajcarskoj - Bernu i Cirihu.

Za ove vanredne parlamentarne izbore državljani Srbije koji žive u Kanadi i još nekim državama neće moća da glasaju, jer se za izbore prijavilo manje od 100 birača, što je zakonski minimum.

Državljani Srbije koji se nisu prijavili za glasanje u inostranstvu svoje biračko pravo moći će da ostvare u Srbiji, u mestu prebivlišta.

strana 1 od 312 idi na stranu