"Nema pritisaka na birače na Krimu"

Simferopolj/Moskva -- Potpredsednik Skupštine Srbije Nenad Popović, posmatrač na referendumu za pripajanje Krima Rusiji, izjavio da su pripreme "u skladu s međunarodnim standardima".

Izvor: Beta
Podeli

"Ovde se nalazi 135 medjunarodnih posmatrača iz 23 zemlje. Sve što je neophodno za referendum postoji", rekao je Popović na konferenciji za novinare s još nekoliko posmatrača, prenela je televizija Rusija 24.

Popović je rekao da je obišao više biračkih mesta i da je po standardima OEBS-a zaključio da "priprema za referendum ide apsolutno normalno", kao i da nema nikakvog pritiska na birače.

"Sve što smo danas videli, apsolutno odgovara međunarodnim standardima", rekao je Popović.

Prema njegovim rečima, komisija za sprovođenje referenduma uspela je sve da pripremi na vreme, uključujući i dan predizborne tišine.

Na pitanje novinara ko finansira te posmatrače i po kom principu su ušli u grupu posmatrača, Mateuš Sikorski, bivši poslanik iz Poljske nije odgovorio direktno i naveo samo da je sve "prozračno" i da je reč o sredstvima koje EU izdvaja za nevladine organizacije, ne navodeći koje.

Srđa Trifković, koji je predstavljen kao urednik "Amerikn hronikl", rekao je da za njihovu misiju nije "prioritetan novac".

Na pitanje da li posmatrači vide "protivrečnost sa svojim ocenama" u odnosu na činjenicu da "ogromna količina propagande i ogromna
količina medijske podrške ide iz Rusije o tome kakva preimućstva očekuje stanovnike Krima od pripajanja Rusiji", Belo Kovač iz Mađarske kazao je da se na to pitanje ne može odgovoriti, jer je "na snazi izborna tišina".

Na konstataciju novinara da su danas, kada je na snazi izborna tišina, na ulicama Simferopolja samo plakati s pozivom da se glasa za
pripajanje Rusiji, on je kazao da će "sutra o tome postaviti pitanje".

Na pitanje na koji se način situacija u Krimu razlikuje od one na Kosovu, Čečeniji ili Tibetu, Srđa Trifković je kazao da to pitanje treba uputiti SAD i Velikoj Britaniji jer oni tvrde da se Krim ne može uporediti s Kosovom.

Prema njegovim rečima, oni su na Kosovu napravili "presedan", bez obzira što sada tvrde suprotno. A to je, prema njegovim rečima, pravo oblasti da se odvoji na osnovu želje većine stanovništva.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu