Veto Rusije na rezoluciju o Krimu

Rusija je danas u Savetu bezbednosti UN uložila veto na nacrt rezolucije kojim je sutrašnji referendum o statusu Krima proglašen nevažećim.

Izvor: Beta

Subota, 15.03.2014.

16:40

Default images

Ovim nacrtom su se države i međunarodne organizacije pozivale da ne priznaju njegove rezultate.

Itar-Tass navodi da je Kina pri glasanju bila uzdržana. Nacrt rezolucije podnele su SAD ranije ove sedmice.

Agencija AP navodi da su pristalice rezolucije koju su predložile SAD znale da će Rusija, kao jedna od pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN, iskoristiti svoje pravo veta, ali su ipak rezoluciju stavili na glasanje, kako bi pokazali koliko je jako protivljenje ruskom preuzimanju Krima.

"To pripajanje (Krima Rusiji)...odvija se mimo Ukrajine i zabrinjava sve nas. Uloženi veto bi trebalo posmatrati samo kao poraz Rusije", rekao je ambasador Francuske u UN Žerar Aro.

Nacrt rezolucije sadrži i napomenu da referendum na Krimu ne podržavaju vlasti u Kijevu, preneo je Rojters.

"Ovaj referendum ne može da ima bilo kakvo značenje niti može da stvori osnovu za bilo kakvu promenu statusa Krima", navodi se u nacrtu.

Rezolucija, takođe, poziva "sve države, međunarodne organizacije i agencije da ne priznaju bilo kakvu promenu statusa Krima, zasnovanu na ovom referendumu".

Ruski stalni predstavnik u UN Vitalij Čurkin izjavio je da Rusija nije mogla da podrži američki nacrt rezolucje o Krimu, jer je u suprotnosti sa pravom naroda na samoopredeljenje iz člana 1 Povelje UN.

Čurkin napominje da je taj princip potvrđen i u Deklaracji UN o principima međunarodnog prava iz 1970, kao i u više odluka Generalne skupštine UN i Helsinškom završnom aktu iz 1975. godine.

Čurkin je rekao da Vašington krije istinu o svojoj ulozi u ukrajinskoj kriti, objavio je Itar - tass.

"Svet bi mogao da sazna mnogo zanimljivih stvari, kad bi Vašington izneo istinu o svojoj ulozi u okolnostima i razvoju događaja od početka krize u Ukrajini", rekao je Čurkin u SB UN.

Čurkin je dodao i da je predstavnica SAD u UN Samanta Pauer, kritikujući Rusiju, govorila o snovima i aspiracijama Ukrajinaca, ali se zapitao zašto negirati pravo naroda na Krimu da iznesu svoje stavove, na referendumu 16. marta.

Stalni predstavnik Rusije pri UN rekao je pre sednice da "neće biti iznenađenja".

Američka ambasadorka pri SB Samanta Pauer je izjavila da je "izolovana i sama" Rusija blokirala rezoluciju, dok se njene trupe gomilaju na ukrajinskoj istočnoj granici i da je to "tužan, ali značajan momenat".

Kina je često podržavala Rusiju u SB-u, naročito u glasanjima koja su se odnosila na krizu u Siriji, pa zapadne diplomate njenu današnju uzdržanost tumače kao najbolji mogući ishod.

Kina je bila uzdržana i kada se u SB-u glasalo o sličnoj međunarodnoj krizi, povodom sukoba Rusije i Gruzije 2008. godine.

Ova zemlja je veoma osetljiva po pitanu teritorijalnog integriteta, zbog Tibeta i nekih drugih domaćih oblasti u kojima tinjaju separatističke težnje.

U nacrtu rezolucije se apeluje na sve strane da odmah krenu u mirno rešavanje spora kroz direktan politički dijalog, kao i da se zaštite prava manjina u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

137 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: