Harkov: Dva mrtva, 30 uhapšenih

U Harkovu su noćas poginule dve osobe tokom oružanog sukoba između radikalnih nacionalista i proruskih aktivista.

Izvor: Beta

Subota, 15.03.2014.

10:01

Default images

U sukobu su povređeni jedan prolaznik i jedan proruski borac, a pet osoba je povređeno, navode lokalni izvori.

U Harkovu je zbog tih sukoba uhapšeno oko 30 ekstremista.

Operacija hapšenja ekstremista iz radikalne organizcaije Desni sektor, koji su se sukobili sa lokalnim aktivistima u Hakrovu je završena, izjavio je danas šef policije za region Harkova Anatolij Dmitrijev.

Oko 30 ekstremista je uhapšeno i policija sada pokušava da utvrdi njihov identitet jer sa sobom nisu imali pasoše, dodao je on, preneo je Itar Tass.

Hapšenja su pozdravljena u Moskvi, uz očekivanje da "hapšenjem naoružanih neonacista" počinje široka akcija neutralisanja ekstremista i njihovog privodjenja pravdi, prenosi ruska agencija Itar-Tass.

U sukobima lokalnih aktivista i ekstremista koji su došli iz zapadnog dela zemlje, dve osobe su poginule i najmanje dve su povređene, potvrdio je gradonačelnik Harkova.

Predstavnik lokalnog pokreta protiv Majdanskih protesta naveo je da je do sukoba došlo u centru Harkova i da su se građani suprotstavljali ekstremistima, verovatno iz radikalne organizacije Desni sektor, čiji su pripadnici učestvovali i u sukobima sa policijom na Trgu Majdan u Kijevu.

Ruska agencija je navela da su ekstremisti pucali iz automatskih pušaka, sa prozora zgrade koja je sedište Desnog sektora, i da su se čule eksplozije šok bombi i molotovljevih koktela koji se bacani sa drugog sprata zgrade.

Sukob je navodno počeo pošto su lokalni aktivisti samoodbrane, koji su patrolirali gradskim trgom, primetili sumnjivi "folksvagenov" kombi i pokušali da ga zaustave, jer je takav kombi bio uključen u pucnjavu 8. marta, kada je jedan antimajdanski aktivista ranjen.

Pošto je vozač odbio da se zaustavi, aktivisti su pojurili za kombijem koji se uputio do zgrade, gde se nalazi kancelarija Desnog sektora, i do pucnjave i sukoba je došlo kada su aktivisti pokušali da uđu u zgradu.

Desni sektor je radikalna organizacija čiji aktivisti su, navodno, učestvovali u sukobima sa policijom tokom antivladinih protesta u Kijevu, koji su počeli u novembru 2013. kada su vlasti odbile da potpišu sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, zbog želje za "bližim vezama" sa Rusijom.

Na istoku Ukrajine rastu tenzije, a poslednji incident u kojem je bilo mrtvih bio je u četvrtak u Donjecku, kada je jedan proukrajinski demonstrant izboden nožem tokom sukoba sa proruskim aktivistima.

Donjeck je uporište smenjenog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i nalazi se na nekoliko desetina kilometara od ruske granice.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: