Levčenko: Referendum je presedan

Zagreb -- Najavljeni referendum na Krimu opasan je presedan za međunarodni poredak i mogao bi da otvori vrata daljim ekspanzionističkim težnjama Rusije, kaže Levčenko.

Izvor: Tanjug
Podeli

"Krim je opasan presedan u međunarodnom poretku i stoga nam je važna podrška međunarodne zajednice", naveo je ukrajinski smbasador u Zagrebu i Sarajevu na konferenciji za novinare, prenela je Hina.

On je ocenio da se tzv. "referendumom otvara Pandorina kutija u smislu da mira i bezbednosti neće biti nigde "tu u Evropi i ako se sada ne čuje snažan i ujedinjen evropski glas i glas celog sveta onda sledeći koraci mogu biti nepredvidivi za čitav međunarodno-pravni poredak".

"U Dumi je već pripremljen nacrt opasnog zakona da se svaka teritorijalna jedinica bilo koje zemlje gde žive ljudi koji govore ruski može odvojiti od države i biti primljena u sastav Ruske Federacije, po rezultatima referenduma. Ovaj zakon bi dopuštao uključivanje novih teritorija" u sastav Ruske Federacije, tvrdi Levčenko na konferenciji za novinare na kojoj je izneo stav Ukrajine o aktuelnoj situaciji na Krimu.

On je objasnio da bi na sličnu ideju o pripajanju Rusiji mogli doći i rusofoni delovi Moldove, Belorusije, Latvije, Estonije, Kazahstana, što znači da "takoreći svako selo ili opština može da uđe u novostvorenu državu".

Ukrajina smatra da "referendum" o Krimu ne može biti legitiman, a njegovi će rezultati "biti ništavni", navedeno je u izjavi za javnost koja je podeljena novinarima. Raspisivanje "referenduma" protivreči Ustavu Ukrajine kao i Ustavu Krima. Zato je raspisivanje i održavanje "krimskog referenduma" grubo kršenje ustava i nacionalnog zakonodavstva Ukrajine, a rezultati glasanja neće imati nikakve pravne snage, dodaje se u izjavi.

Upitan kako objašnjava činjenicu da Moskva govori da su predsednika Viktora Janukoviča i stari režim smenili fašisti i neonacisti, Levčenko je kazao da Moskvi "treba nekakvo pokriće za ono što se događa". Tako se misija Moskve pretvara u to da ona "mora da oslobodi ukrajinski narod od fašista i neonacista", naveo je ukrajinski diplomata.

Region

Izetbegović čestitao Erdoganu

Sarajevo -- Predsedavajuči Predsedništva BiH Bakir Izetbegović čestitao je predsedniku Stranke pravde i razvoja (AKP) Redžepu Tajipu Erdoganu na izbornoj pobedi u Turskoj.

Region ponedeljak 31.03. 17:53 Komentara: 0

BiH izbegla glasanje o Krimu

Sarajevo -- Bosna i Hercegovina izbegla glasanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija o referendumu na Krimu, javlja novoosnovana sarajevska novinska agencija Patria.

Region ponedeljak 31.03. 16:05 Komentara: 0

Picula: BiH preti urušavanje

Sarajevo -- Hrvatski član Evropskog parlamenta Tonino Picula zagovara kantonizaciju BiH, iako je, kako kaže, svestan da ukidanje Republike Srpske nije sprovodivo.

Region ponedeljak 31.03. 13:40 Komentara: 3
strana 1 od 142 idi na stranu