Odesa:Referendum o decentralizaciji

Protivnici privremenih vlasti Ukrajine okitili čuvene Potemkinove stepenice u Odesi ogromnom zastavom Krima, Barjakom slobode iz Velikog partiotskog rata.

Izvor: B92

Petak, 14.03.2014.

21:43

Default images

U Odesi traže referendum o decentralizacije vlasti u Ukrajini, statusu ruskog jezika kao državnog i promenu kursa državne spoljne politike.

Više stotina stanovnika Odese, koji su se okupili na protestu u centru grada, uzvikivali su "Referendum!" i kritikovali vlasti koje su predvodile proteste na kijevskom trgu Majdan.

Pre nekoliko dana, hiljade građana Odese izašlo je na ulice, tražeći referendum i kriveći vlasti u Kijevu da su podelili zemlju i pokrenuli "lov na veštice".

Među govornicima na demonstracijama bili su i aktivisti sa Krima, iz Luganska i drugih istočnih i južnih regiona Ukrajine, prenela je agencija Itar-tas s.

Oni su pročitali poruku premijera Krima Sergeja Aksjonova, koji je nazvao vladu u Kijevu nezakonitom i pozvao stanovnike Odese da je ne priznaju, da formiraju jedinice za samoodbranu i zatraže raspisivanje referenduma u celoj Ukrajini.

Aksjonov je, takođe, obećao da će zaštititi svakog ko bude izložen odmazdi novih vlasti.

Prema rečima Gregorija Kvasnjuka, potpredsednika gradskog saveta Odese iz stranke Rodina, do tenzija na Krimu došlo je jer su vlasti u Kijevu godinama zanemarivale i negirale potrebe stanovnika ruskog govornog područja.

Učesnici protesta usvojili su rezoluciju koju su pokušali da proslede Evropskoj uniji preko poljskog konzulata u Odesi, ali je on odbio da je prihvati.

Organizatori su, takođe, poručili, da će u Odesi svakog vikenda održavati proteste, sve dok se situacija ne stabilizuje.

Veliki protest u Odesi zakazan je za nedelju, 16. mart, istog dana kad se održava referendum o autonomiji Krima.

U međuvremenu, aktivisti će prikupljati potpise za referendum, kojih su već skupili na desetine hiljada, dodaje ruska agencija Itar-Tas s.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: