Lavrov:Krim poseban koliko i Kosovo

Bez rezultata nove runde razgovora Lavrova i Kerija. Rusija i SAD "ne dele viziju" o Ukrajini, uprkos "korisnim" razgovorima u Londonu, zaključak je Lavrova.

Izvor: Beta, RTS

Petak, 14.03.2014.

08:54

Default images

Rusija će stav o Krimu definisati kada budu poznati rezultati referenduma, izjavio Lavrov. Ukoliko je Kosovo poseban slučaj onda to važi i za Krim, dodao je on.

Ruski šef diplomatije, posle pet sati razgovora sa američkim državnim sekretarom, rekao da Moskva i Vašington nisu pronašli zajednički jezik oko Krima.

On je pozvao Ukrajinu da sprovede ustavne reforme i rekao da će Rusija podržati retultate referenduma.

Rusija ne planira da izvrši invaziju na jugoistočnu Ukrajinu, ali Moskva će poštovati rezultat referenduma o statusu Krima koji se održava u nedelju, izjavio je danas u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov posle razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

"Ruska Federacija neće i ne može da ima bilo kakve planove o invaziji na jugoistočne regione Ukrajine", rekao je Lavrov.

Kako su prenele agencije, šef ruske diplomatije je posle razgovora sa američkim državnim sekretarom rekao da nisu prevaziđena neslaganja Moskve i Vašingtona kada je reč o situaciji na Krimu.

Posle višečasovnih razgovora sa Kerijem, Lavrov je novinarima rekao da "nema zajedničke" vizije Rusije i SAD po pitanju Ukrajine.

On je osudio najnovije nasilje u Donjecku, gradu na jugoistoku Ukrajine, navodeći da Rusija nema nameru da se tamo umeša, ali da prava etničkog ruskog stanovništva moraju da budu "zaštićena i osigurana".

"Rusiju ne treba kriviti za ovu krizu, a Ukrajinu ne bi trebalo prisiljavati da napravi pogrešan izbor", istakao je Lavrov, navodi Itar-Tass.

Odgovarajući na pitanje novinara zbog čega su neke zapadne zemlje priznale pravo Kosovu na samoopredeljenje, a ne žele to da priznaju narodu Krima, Lavrov je odgovorio da su mu zapadni partneri rekli da se u takvim situacijama razmatra "od slučaja do slučaja".

"Ako je Kosovo poseban slučaj, onda je i Krim poseban slučaj, jednako poseban", rekao je on.

Slučaj Krima, prema Lavrovljevim rečima, ne može da bude posmatran izvan istorijskog konteksta.

"Krim znači više za Rusiju nego što Falkandska ostrva znače za Veliku Britaniju", rekao je ruski ministar.

"Keri nije uputio nikakve pretnje Rusiji. Naši partneri znaju da su (ekonomske i diplomatske) sankcije kontra-produktivne", rekao je Lavrov.

Keri je, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle šest sati razgovora sa Lavrovim, rekao da mu je ruski šef diplomatije "jasno stavio do znanja da predsednik Vladimir Putin nije spreman da donese bilo kakvu odluku u vezi sa Ukrajinom dok se ne završi referendum (na Krimu) koji je zakazan za nedelju", preneo je AFP.

"Ratifikovanje rezultata krimskog referenduma u ruskom parlamentu značiće aneksiju Krima 'kroz zadnja vrata'", rekao je Keri, a prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, SAD i međunarodna zajednica neće priznati ishod referenduma na Krimu, koji smatraju nelegitimnim, a ukoliko se krimski referendum održi, Rusija će se suočiti sa sankcijama.

"Ako se referendum održi, biće izvesnih sankcija, biće izvesnog odgovora", upozorio je Keri, preneo je AFP.

Američki državni sekretar je rekao i da je sa Lavrovim razgovarao o zabrinutosti zbog ruskih vojnih vežbi na granici sa Ukrajinom.

"U atmosferi kakva trenutno vlada, neophodno je da Rusija jasno saopšti šta je svrha raspoređivanja njenih trupa na ukrajinskoj granici", ocenio je Keri, prenosi Rojters.

Keri je rekao da će odgovor biti "još većih razmera" ukoliko Rusija i dalje bude pojačavala tenzije u Ukrajini i ugrožavala njen narod.

"Ako Rusija uspostavi činjenično stanje na terenu koje pojačava tenzije ili koje preti ukrajinskom narodu, onda će očito to iziskivati odgovor još većih razmera, a to će koštati", zaključio je Keri.

Situacija u kojoj se nalazimo je teška, izjavio je u Londonu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov pred početak razgovora sa američkim kolegom Džonom Kerijem.

"Situacija u kojoj se nalazimo je teška. Dogodilo se mnogo toga, a izgubljeno je dosta vremena", rekao je ruski diplomata.

S druge strane, američki državni sekretar je izrazio očekivanje da će on i njegov ruski sagovornik uspeti "da reše neka od pitanja po kojima se razmimoliaze" Vašington i Moskva kada je reč o Ukrajini, preneo je AFP.

Sastanak dvojice šefova diplomatija održan je danas u rezidenciji američkog ambasadora u Londonu, u svetlu eskalacije napetosti na Krimu, gde su proruske vlasti za nedelju zakazale referendum.

I Ukrajina i Moskva su juče u Savetu bezbednosti UN tvrdile da ne žele rat, iako su tenzije zbog prodora ruskih snaga na Krimu odnele prvu žrtvu kada je prokijevski demonstrant izboden i ubijen u Donjecku na istoku Ukrajine, navodi AFP.

Na Krimu se u nedelju održava referendum na kome će birači moći da biraju između pripajanja Rusiji i veće autonomije unutar Ukrajine.

I Ukrajina i Moskva su juče u Savetu bezbednosti UN tvrdile da ne žele rat, iako su tenzije zbog prodora ruskih snaga na Krimu odnele prvu žrtvu kada je prokijevski demonstrant izboden i ubijen u Donjecku na istoku Ukrajine, navodi AFP.

Na Krimu se u nedelju održava referendum na kome će birači moći da biraju između pripajanja Rusiji i veće autonomije unutar Ukrajine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: