Za pripajanje Rusiji 80 % Krimljana

Premijer regionalne vlade Krima, Sergej Aksjonov ocenio je da će 80 odsto građana, na referendumu u nedelju, podržati odvajanje od Ukrajine i pripajanje Rusiji.

Izvor: B92

Petak, 14.03.2014.

00:37

Default images

Aksjonov, koji je stupio na vlast kada su, prošle nedelje, proruske snage zauzele Krim, odbacio je optužbe protivnika da će ishod referenduma prilagoditi naredjenjima iz Moskve.

On je za Rojters rekao da će narod na referendumu izglasati "da" za pripajanje Rusiji, bez ikakve mogućnosti prevare.

"Glasanje će biti transparentno i pošteno. Garantujemo da će svi aspekti evropskih zakona biti poštovani, uključujući i bezbednost glasača", naglasio je Aksjonov.

Aksjonov, čiji izbor za premijera Krima Kijev ne priznaje, smatra da će većina birača na listiću zaokružiti prvu od dve ponudjene varijante i bez razmišljanja izabrati odanost Rusiji.

"Na dan 16. marta, većina Krimljana glasaće za prvu opciju, odnosno za priključenje Ruskoj federaciji. Imamo rezultate istraživanja agencija iz Ukrajine i s Krima, koji jasno pokazuju da je najmanje 80 odsto gradjana Krima spremno da se pridruži Rusiji", rekao je Aksjonov za britansku agenciju.

Aksjonov (41), poznat po nadimku "Goblin", takodje je odbacio navode da ga je Kremlj izabrao kako bi preuzeo kontrolu nad teritorijom, gde većina, od dva miliona stanovnika, pripada ruskoj etničkoj zajednici.

Aksjonov tvrdi i da ruska vojska nije blokirala ukrajinske trupe u njihovim bazama u regionu, optužujući oficire iz zapadne Ukrajine da šire napetost i odbijaju da pokažu lojalnost svojoj vladi.

"Neki vojnici su spremni da uhapse oficire. Ali, ja im poručujem da se uzdrže i sačekaju rezultate referenduma", zaključio je Aksjonov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: