Merkelova: Krim i Kosovo nisu isto

Berlin -- Nemačka kancelarka Angela Merkel kaže da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova.

Izvor: Beta, AFP, AP, Tanjug
Podeli

Ona je pred parlamentom izjavila da se teritorijalni integritet Ukrajine ne može dovesti u pitanje.

Merkelova je poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog suseda.

Nemačka kancelarka je uputila jasnu kritiku Rusiji rekavši da Moskva: "Otvoreno dovodi u pitanje i krši teritorijalni integritet Ukrajine", prenose nemački mediji.

"Ako Rusija nastavi da destabilizuje situaciju u Ukrajini, lideri EU su spremni da preduzmu dalje korake. Ako Rusija nastavi istim putem, to će biti katastrofa ne samo za Ukrajinu i EU, već i za samu Rusiju", rekla je ona.

Merkelova je, takođe, naglasila da se kriza u Ukrajini ne može rešavati vojnim putem i založila se za uspostavljanje kontakt-grupe za Ukrajinu.

"Mi podržavamo prelaznu vladu u Kijevu u nastojanju da bude vlada za sve građane", rekla je ona i založila se za slobodne izbore i snažnije učešće civilnog sektora.

Merkelova je pozvala na rešavanje sukoba u Evropi "na principima 21. veka", a ne sledeći principe iz 19. i 20. veka, koji su uveli kontinent u svetske ratove, a potom i u hladni rat.

Prema njenim rečima, partnerstvo između EU i Ukrajine nije upereno protiv Rusije.

Za slučaj da Rusija nije spremna da se "vrati na put prava", treba računati sa sankcijama, u šta spadaju zabrana putovanja, zamrzavanje računa i otkazivanje samita EU-Rusija, navela je ona.

Današnjoj sednici Bundestaga i kancelarkinom obraćanju prisustvovao je i ambasador Ukrajine u Berlinu.

Agencija Rojters ocenjuje da je Merkelova danas upotrebila najoštriju retoriku prema Rusiji od izbijanja krize u Ukrajini.

“Nemačka čini sve da ne dođe do sankcija”

Nemački vicekancelar Zigmar Gabrijel je izjavio da je odluka o tome da li će na svetskoj sceni vratiti hladnoratovske podele u rukama ruskog predsednika Vladimira Putina.

Gabrijel je upozorio i da će referendum o pridruženju Krima Ukrajini, koji se održava u nedelju 16. marta i koji, prema njegovim rečima, ugrožava teritorijalni integritet Ukrajine, rezultovati novom rundom sankcija Evropske unije zvaničnoj Moskvi, preneo je Rojters.

"Nemačka radi sve što može kako bi sprečila nove sankcije protiv Rusije", istakao je vicekancelar, dodajući da, ako diplomatija ne proizvede rezultate, Evropa ipak ne bi trebalo da okleva u uvođenju novih ekonomskih sancija protiv Rusije.

strana 1 od 463 idi na stranu