Novakovićeva knjiga o Đinđiću

U Beogradu je predstavljena knjiga pukovnika policije u penziji Mileta Novakovića "Državo, ruke uvis!" koja opisuje atentat na premijera Zorana Đinđića.

Izvor: Beta

Četvrtak, 13.03.2014.

17:30

Default images

"Knjiga je istina koju je policija utvrdila, a koja je kasnije potvrđena i na sudu dugogodišnjim kaznama", rekao je Novaković.

Inspiraciju da napiše knjigu, Novaković je našao u spisima policijske istrage koju je vodio, a koje je sačuvao po predlogu tadašnjeg specijalnog tužilaca Jovana Prijića.

"Kada je predmet otišao u Tužilaštvo, on (Prijić) mi je tada rekao da ga čuvam kod sebe, kako ne bi neka dokumenta nestala ili bila promenjena", kazao je autor, opisujući i time atmosferu u kojoj su radili policija i tužilaštvo.

"Bilo je političkih pritisaka i to mnogo, nekada su ti pritisci pomagali, a nekada i odmagali", dodao je Novaković.

Knjiga u izdanju kuće "Vukotić Media" se ne bavi političkom pozadinom ubistva, ali je na promociji to bila glavna tema o kojoj se govorilo.

"Od akcije Sablja, niko se ne bavi istragom o političkoj pozadini ubistva, kada god sam pitao da li postoji neki tim, ili neki čovek koji se time bavi u policiji, dobio sam negativan odgovor", ukazao je Zoran Živković koji je u vreme ubistva bio ministar policije,a potom premijer.

On je kazao da naručioce ubistva ne treba tražiti izvan Srbije, jer su incijatori pripadnici "Miloševićevog klana" koji, kako je naveo, ne čine samo članovi porodice bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, već i "njihovi tužioci, generali, novinari".

"Oni su imali motiv, jer je Đinđić uništio njihov Diznilend, imali su kontate, a imali su i para da plate", kazao je Živković i naglasio da inicijatore atentata ne treba tražiti izvan Srbije.

U sličnom tonu je govorio i tadašnji zamenik tužioca za organizovani kriminal, Miroljub Vitorović, sada zamenik tužioca za ratne zločine, i naveo da "svako ko naljuti Miru Marković (suprugu Slobodana Miloševića) nastrada".

"Tada je država zaista digla ruke uvis zbog raznoraznih strahova," dodao je on.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije.

Zbog planiranja i izvršenja atentata na premijera Srbije, na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni su pojedini pripadnici Jedinice za specijalne operacije (JSO) i pripadnici zemunskog kriminalnog klana.

Ovo je druga knjiga Mileta Novakovića. U prvoj, pod naslovom "Otmice", opisao je formiranje "Zemunskog klana", njihovu saradnju sa komadantom JSO Miloradom Ulemekom Legijom i otmicama javnih ličnosti koje su zajedno organizovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: