Senatori predlažu sankcije Rusiji

Članovi američkog Senata predlažu sankcije Rusiji kako bi privoleli Vladimira Putina da povuče trupe sa Krima.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.03.2014.

14:41

Default images

Američki kongres razmotriće primenu određenih sankcija prema Rusiji, najtežih od Hladnog rata, u pokušaju da privoli ruskog predsednika Vladimira Putina da povuče trupe sa Krima, stoji u dokumentu Senata koji je danas izglasan.

Prema izveštaju agencije AP koja je imala uvid u taj dokument, senatori ovlašćuju administraciju Bele kuće da nametne ekonomske sankcije ruskim zvaničnicima koji su saučesnici u korupciji u Ukrajini, kao i sve koji su odgovorni za vojnu akciju u toj zemlji.

Odbor za spoljne poslove Senata trebalo bi danas da glasa, što vremenski koincidira sa posetom ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka Vašingtonu i njegovim sastankom sa američkim predsednikom Barakom Obamom.

“Putin se preračunao igrajući partiju ruskog ruleta sa međunarodnom zajednicom, ali mi odbijamo da zažmurimo, nikada nećemo priznati ovo kršenje međunarodnog prava“, rekao je senator demokrata Bob Menendez, predsedavajući Odbora za spoljne poslove.

On je dodao da su SAD na strani ukrajinskog naroda kojem preti osporavanje opstanka, kao i da Ukrajinci treba da izaberu sopstvenu sudbinu bez ruskog mešanja.

Pored sankcija, dokument omogućava Obaminoj administraciji da položi kreditne garancije u iznosu milijardu dolara za račun ukrajinske nove vlade.

Predlog osuđuje rusku “neopravdanu vojnu intervenciju“ na Krimu i savetuje predsedniku Obami da cilja na zabranu izdavanja viza i na zamrzavanje sredstava osoba koje mogu da se dovedu u vezu sa podrivanjem integriteta Ukrajine.

Bela kuća: Saradnja s Rusijom i dalje uspešna

Visoka funkcionerka Bele kuće zadužena za kontrolu naoružanja Elizabet Šervud Rendal rekla je da američki i ruski zvaničnici čak i sada ušpešno sarađuju u skladu sporazumima kojima se ograničava nuklearni arsenal.

“Očekujemo da će Rusi nastaviti da se pridržavaju sporazuma o kontroli naoružanja koje smo postigli. To je u našem zajedničkom interesu i ne vidim razlog da tenzije koje postoje oko Ukrajine na bilo koji način ometaju ispunjavanje obaveza“, navela je Šervud Rendal.

Ona je navela da zvaničnici SAD i Rusije zajedno pripremaju samit o nuklearnom naoržanju u Hagu kojem će, prema njenim rečima, prisustvovati američki predsednik Barak Obama, prenela je agencija AP.

Kao deo “resetovanja“ odnosa Moskve i Vašingtona, Obamina administracija zaključila je 2010. godine Novi ugovor za smanjenje strateškog naoružanja na 1.550 bojevih glava, kao i za ograničenje broja interkontinentalnih balističkih nuklearnih projektila i lansera.

Keri i Lavrov se opet sastaju u petak

Američki državni sekretar Džon Keri je danas najavio da će u petak, 14. marta, otputovati u London kako bi razgovarao sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom u cilju smanjivanja napetosti oko Ukrajine.

Keri je u američkom Kongresu izjavio da će pokušati da smiri rastuće tenzije između Istoka i Zapada uoči planiranog referenduma za pripajanje ukrajinskog regiona Krima Rusiji, zakazanog za 16. mart, prenela je agencija AP.

Očekuje se da će građani Krima, gde većinu čine Rusi, na pomenutom referendumu potvrditi pripajanje Rusiji.

Zapadne sile upozoravaju da neće priznati rezultate referenduma zato što je on u suprotnosti sa ustavom Ukrajine, dok zvanična Moskva tvrdi da je reč o legitimnom izrazu želje Krimljana za samoodređenjem.

Keri već više od nedelju dana bezuspešno pokušava da dogovori sastanak između ruskih, ukrajinskih i evropskih diplomata u cilju smirivanja krize.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: