Barozo upozorava Rusiju

Strazbur -- Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo upozorio je danas Rusiju da prestane da podržava otcepljenje Krima ili će se suočiti sa sankcijama.

Izvor: Tanjug
Podeli

“Ostajemo duboko zabrinuti zbog situacije u Ukrajini”, poručio je Barozo obraćajući se poslanicima Evropskog parlamenta i oštro osudio “neisprovociran nasrtaj Rusije na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet”.

Predsednik Komisije je najavio da će EU danas, putem zajedničkog saopštenja sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom Van Rompejem, još jednom pozvati Moskvu da vrati vojsku u kasarne i da prestane da podržava "ilegalani" referendum o otcepljenju Krima, inače će se suočiti sa “dalekosežnim posledicama”.

“Ovo saopštenje neće ostaviti sumnje u našu odlučnost”,istakao je on.

“Lopta je u ruskom dvorištu”, rekao je Barozo i upozorio da će ishod ukrajinske krize imati efekte koji će trajati godinama.

On je podsetio na zaključke vanrednog samita EU od prošle nedelje, u kojima su najavljene trostepene sankcije Rusiji.

Prva faza, koja uključuje otkazivanje samita grupe G-8 u Sočiju i obustavljanje pregovora o viznoj liberalizaciji je već primenjena, dok bi u drugoj fazi EU mogao da zabrani putovanja i zamrzne imovinu pojedinim ruskim zvaničnicima.

Zajednički odgovor na ukrajinsku krizu bio je i tema jučerašnjeg neformalnog sastanka evropskih lidera u Londonu, dok je za sledeću nedelju predviđen sastanak ministara inostranih poslova, a potim i šefova država i vlada zemalja članica EU u Briselu.

Svet

"Ukrajina nije ni malo bliža EU"

Moskva -- Posle previranja poslednjih meseci Ukrajina se nije približila EU čak i bez obzira na potpisivanje političkog dela sporazuma o asocijaciji, kaže Vladimir Čižov.

Svet ponedeljak 31.03. 23:57 Komentara: 2
strana 1 od 463 idi na stranu