Obnovljeno porodilište u Kragujevcu

Kragujevac -- U Kragujevcu je otvoreno rekonstruisano porodilište koje je obnovljeno sredstvima fondacije supruge predsednika Srbije Dragice Nikolić.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli

U obnavljanje kompletne infrastrukture porodilišta u kojem se godišnje rodi oko 2.200 beba uloženo je više od milion evra, a očekuje se i da stigne nova oprema.

Zadovoljan osmeh na licu prve dame Srbije Dragice Nikolić. Posao započet u Kliničkom centru u Kragujevcu pre tri i po meseca je završen. Preko milion evra uloženo je u opremu, nameštaj, instalacije. Dragica Nikolić izjavila je da fondacija na čijem je čelu obnavljajući porodilišta obnavlja Srbiju u njenom najvažnijem i najlepšem smislu, a to je obezbeđenje uslova za rađanje života, za nove male sugrađane, za zdravu i mnogobrojnu porodicu.

"Taj najuzvišeniji cilj prepoznala sam kao svoj zadatak, a mesto supruge predsednika Republike, koje razumem više kao odgvornost nego kao čast, pomaže mi da na delu pokažem posvećenost očuvanju i razvoju porodice u Srbiji i ljubav prema svojoj zemlji", rekla je Nikolić na svečanosti povodom otvaranja renoviranog porodilišta u Kragujevcu.

Otvaranju porodilišta prisustvovali su predsednik Srbije Tomislav Nikolić, prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, ministarka zdravlja Slavica Djukić Dejanović, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, kao i predstavnici 30-ak ambasada i donatori. Prema rečima Dragice Nikolić, Fondacija je za nešto manje od godinu dana koliko postoji postala srpska kuća u kojoj se sabiraju ljudi dobre volje iz zemlje i sveta svih nacija, rasa i vera.

Zahvaljujući dobrotvorima koji su, kako kaže, prepoznali značaj obnove porodilišta, Nikolić je rekla da ih je sve vežala ideja značajnija od svake druge i veća od svakog od nas a to je ideja života. "A život će istinski pobediti u Srbiji. Neće to biti onda kada obnovimo sva porodilišta već onda kada nam tako obnovljena budu tesna" rekla je Nikolić.

Direktor Kliničkog centra Nebojša Arsenijević podsetio je da je reč o zdravstvenoj ustanovi u kojoj se leči oko dva miliona stanovnika iz šest okruga Srbije i da je ispravno da obnova tog zdravstvenog centra počne rekonstrukcijom porodilišta. Naglašavajući da je porodilište potuno novo, lepo, bezbedno i opremljeno Arsenijević je rekao da je sve to učinjeno zahvaljujući dobrim, tihim i nenametljivim ženama porodice Nikolić, Dragici i Milici, koje su shvatile da su pitanja etike neodvojiva od pitanja estetike.

"Gospođo Nikolić, ne samo da ste zaposlenima u Kliničkom centru postavili zadatak, da voleći ustanovu i posao koji rade, sve njene delove postepeno urede kao što je uređeno porodilište, već ste uputili još važniju poruku koja glasi - da se može" rekao je Arsenijević. Direktor Ginekološkoakušerske klinike Janko Djurić izjavio je da je rekonstruisana kompletnma infrastruktura porodilišta, od strujnih, vodovodnih do kanalizacionih instalacija i svih kupatila u sobama za porodilje.

"Prvi put imamo sterilan i klimatizovan vazduh u svih šest porođajnih sala, a u 16 soba apratmantskog tipa za babinjare i novorođenčad urađena je zamena dotrajale prozorske stolarije i upotpunjena klimatizacija prostorija" rekao je Djurić.

On je naveo da je fondacija obezbedila i nove dušeke i posteljinu za 46 kreveta za porodilje, nove pelene za bebe, kao i nove spavaćice i bade mantile za buduće majke. Djurić je ukazao i da se u tom porodilištu upućuju i pacijentkinje iz drugih gradova Srbije od Novog Pazara i Tutina, preko Kraljeva, Jagodine sve do Kosovske Mitrovice. Fondaciju “Dragica Nikolić“ isti posao čeka u Vranju i Leskovcu. U Čačaku, kažu, zbog dotrajalosti zgrade, krenuli su izgradnju porodilišta iz temelja, a na nadležne apeluju da ubrzaju postupak izdavanja potrebnih dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 154 idi na stranu