Izbori: Mnogima nisu stigli pozivi

Građanima iz mnogih beogradskih opština poziv za glasanje nije stigao.

Izvor: Tanjug

Sreda, 12.03.2014.

19:18

Default images

Iako je rok za dostavljanje poziva za glasanje na izborima 16. marta istekao u ponedeljak u ponoć, građanima iz mnogih beogradskih opština, koji su se obratili Tanjugu, listići nisu dostavljeni, ali bez obzira na to oni mogu da ostvare biračko pravo ako se na dan glasanja pojave na biračkom mestu sa važećim dokumentom.

Oni koji ne znaju kom biračkom mestu pripadaju imaju dve opcije - da kontaktiraju opštinu na kojoj žive i informišu se direktno ili da na internet portalu Ministarstva pravde i državne uprave provere da li su upisani u Jedinstveni birački spisak i gde mogu da glasaju.

Za distribuciju poziva za glasanje zadužene su lokalne samouprave, gradske uprave ili opštine, koje su potom sklopile ugovor sa Poštama Srbije koja je do ponedeljka u ponoć, trebalo da dostavi pozive na kućne adrese građana.

U beogradskim opštinama i lokalnim samoupravama u Srbiji, koje je Tanjug anketirao, rekli su da su svoj deo posla obavili i da su pošte zadužene da "podele" listiće, sa čime u većini gradova i opština nije bilo problema.

U Poštama Srbije najavili su da će sutra ujutru odgovoriti na pitanja Tanjuga vezana probleme u distribuciji poziva za glasanje u Beogradu. Građani Srbije sa pravom glasa će na biračkom mestu moći da glasaju ako biračkom odboru pruže na uvid važeću ličnu kartu, pasoš ili vozačku dozvolu u kojima je jedinstven matični broj građana, a glasanje će biti omogućeno i ukoliko nemaju obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora, koje je trebalo da dobije na kućnu adresu.

Kako je Tanjugu rečeno u opštini Novi Beograd, oni su zaključili ugovor sa JP Pošte Srbije o prijemu, prenosu i uručenju obaveštenja o danu i vremenu održavanja izbora, i Pošta je u obavezi da u zakonskom roku pošalje obaveštenja prema naznačenoj adresi birača.

"Pozivi ne postoje, postoje samo obaveštenja građanima o mestu i vremenu glasanja, kao i pod kojim brojem su upisani u Izvod iz biračkog spiska. To nije obavezan dokument za glasanje, on pored toga što obaveštava birača, olakšava pronalaženje birača na samom biračkom mestu", navode iz opštine.

Kako dodaju, oni koji nisu dobili obaveštenja, a imali su promena u odnosu na prethodne izbore, bilo bi poželjno da provere da li su i gde upisani u birački spisak.

I u opštini Zvezdara, Tanjugu je rečeno da je svaka opština potpisala ugovor sa Poštom koja distribuira pozive za glasanje na kućne adrese.

Kako navode, na opštini Zvezdara pozivi su poslati građanima, a ako ga neko od njih nije dobio, može da pozove opštinu ili da ode na sajt Ministarstva pravde i ukucavanjem matičnog broja proveri gde mu je biračko mesto.

U opštini Zvezdara navode i da su iz Jedinstvenog biračkog spiska preuzete adrese na koja se šalju pozivi biračima.

Širom Srbije, situacija je, međutim, drugačija i nadležni navode da su pozivi uredno isporučeni.

U Upravi za građanska stanja u Nišu navode da su pozivi sa brojem biračkog mesta otpremljeni u roku, a prve pozive građani su dobili krajem prošle sedmice.

Kada je reč o Novom Sadu, obaveštenja za glasanje podeljena su biračima u tom gradu i to onima koji su pronađeni na adresi, dok je za ostale podela još u toku, rekao je Tanjugu Borko Dunđerski, rukovodilac radnog tela koje je osnovala Republička izborna komisija za sprovođenje izbornog procesa u Novom Sadu.

On je dodao da praksa govori da se oko 10 odsto građana ne može pronaći na adresi, pa redovno postupak njihovog obaveštavanja traje nešto duže.

"Obaveštenja se ubacuju u poštanske sandučiće u zgradama, ukoliko su na njima ispisana imena, a ako nisu, aktivisti koji dele pozive na osnovu uvida u spisak stanara koji je istaknut u svakoj zgradi, dele ih od vrata do vrata", rekao je Dunđerski.

U Subotici su obaveštenja biračima za glasanje upućena preko Pošte 5. marta, nakon što je završena njihova izrada na srpskom jeziku ćiriličnog pisma, i na latinici, na hrvatskom i mađarskom jeziku.

Pozivi su upućeni preko Poštanske jedinice u Subotici, a ugovorom je definisano da se ti listići trebaju dostaviti svim biračima najkasnije do sutra, 13. marta.

Kako je Tanjugu rečeno u Gradskoj upravi Subotice, do sada je evidentirano desetak pojedinačnih primedbi građana zbog nedostavljanja obaveštenja.

Ukupno je poslato 131.691 obaveštenje, koliko je i birača na teritoriji Subotice zaključno s 28. februarom ove godine, kada je zaključen birački spisak.

Kada je reč o Čačku, Gradska uprava je putem Pošte dostavila obaveštenje biračima o sprovođenju izbora, kako bi izašli na birališta i ispunili svoju građansku dužnost, rekao je Tanjugu koordinator za sprovođenje izbora na području Moravičkog okruga Jovan Popović.

"Poslata su obaveštenja za područje okruga, a ukoliko neko od građana nije isto dobio može sa ličnom kartom doći na biralište", naveo je on.

Načelnik Uprave za opšte poslove u Leskovcu Slobodan Milošević rekao je da su svi građani sa pravom glasa na teritoriji Leskovca još pre nedelju dana dobili obaveštenja o danu, mestu i vremenu glasanja.

"Kuriri su završili podelu listića na kome je ime i prezime glasača, zatim koji je njegov redni broj u biračkom spisku i gde može da obavi glasanje", rekao je Milošević i precizirao da na teritoriji Leskovca pravo glasa ima 120.960 građana.

Kada je reč o Kraljevu, član Radnog tela za sprovođenje izbora u tom mestu Miloje Kundović, rekao je da su svi birači u gradu uredno obavešteni o izborima, jer je Gradska uprava sklopila ugovor sa Poštom Srbije, kako bi svaki građanin bio obavešten o izborima koji će se održati u nedelju.

Punoletni građani Pomoravskog okruga glasaće na 288 biračkih mesta u šest opština, a glasačke listiće sa imenom mesta na kome glasaju su već dobili, potvrdili su Tanjugu načelnici i predstavnici Opštinskih uprava.

Što se tiče Pirota, načelnik Opštinske uprave zadužen za poslove oko sprovođenja izbora Dejan Živković izjavio je da su u gradu pozivi glasačima podeljeni u zakonskom roku.

"Svi pozivi su podeljeni isključivo u zakonskom roku i to pet dana pre dana održavanja izbora", rekao je Živković.

Načelnik gradske uprave u Kruševcu Bojan Bjelanović rekao je da je većina birača na toj teritoriji dobila obaveštenje o danu i vremenu održavanja izbora i pojasnio građani imaju pravo glasa i u slučaju da ne dobiju obaveštenje.

Bjelanović kaže da su obaveštenja odštampana još prošlog petka i da su dalje distribuirana Pošti, koja je po zakonu ovlašćena za slanje poziva građanima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: