Venci, počast i šetnja za Đinđića

Građani, članovi DS-a, porodica i prijatelji polažu cveće na grob Zorana Đinđića u Aleji velikana. Đinđić je ubijen u atentatu na ulazu u Vladu pre 11 godina.

Izvor: B92

Sreda, 12.03.2014.

10:46

Default images

U Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu porodica, prijatelji, stranačke kolege i građani od jutros povodom 11 godina od ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, odaju poštu polaganjem venaca i cveća na njegov grob i paljenjem sveća. LDP organizvao "Šetnju za Zorana", a poštu je odala i odlazeća Vlade Srbije i lider Nove demokratske stranke Boris Tadić.

Foto: Tanjug
Delegaciju Demokratske stranke predvodio je njen lider Dragan Đilas, koji je sa Đinđićevom udovicom Ružicom položio venac na grob pokojnog premijera i lidera DS.

Poštu Đinđiću odali su i stranački funkcioneri Borislav Stefanović, Dragan Šutanovac, Vladimir Todorić, kao i brojni članovi te stranke.
Foto: Tanjug
Prethodno su cveće i vence na Đinđićev grob položili njegova majka Mila Đinđić kao i njegov nekadašnji saradnik iz Vlade Srbije Zoran Živković.

Među okupljenima u Aleji velikana bili su i Zoran Alimpić, Gordana Čomić , Nada Kolundžija...
Foto: Tanjug
Članovi odlazeće Vlade Srbije, koje je predvodio premijer Ivica Dačić, položili su u 10 časova venac u dvorištu zgrade vlade, na mestu na kome je premijer Zoran Đinđić ubijen.

Osim Dačića, poštu Đinđiću odali su potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ministri Ivan Tasovac, Lazar Krstić, Nebojša Rodić, Slavica Đukić Dejanović, Tomislav Jovanović, Dragan Glamočić, Zorana Mihajlović i Vanja Udovičić.
Foto: Tanjug
Lider Nove demokratske stranke Boris Tadić je jutros u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju položio cveće na grob ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića. Cveće je položio i Dušan Petrović.
Foto: Nova demokratska stranka
LDP je organizovao "Šetnju za Zorana" . Kolona je krenula oko 11.30 ispred sedišta LDP-a u Siminoj ulici u Beogradu, a predvodili su je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović, funkcioneri te stranke, istoričarka Latinka Perović, lider Socijaldemorkatske unije Žarko Korać i drugi.

Kolona se kretala Terazijama, Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade Srbije, gde su čelnici LDP-a položili vence, a završila se u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, gde je Đinđić sahranjen.
Foto: LDP
Predsednik LDP-a Čedomir Jovanović je ispred Vlade Srbije, na mestu na kojem je pre 11 godina ubijen Zoran Đinđić, poručio da je vizija Srbije za koju se on borio i dalje živa i da to dokazuju, ne samo građani koji mu odaju počast, već i oni koji sada govore njegovim jezikom, a nisu ga razumeli dok je bio živ.

Jovanović je istakao da LDP i građani koji danas učestvuju u tradicionalnoj "Šetnji za Zorana" i dalje vide putokaz i inspiraciju u idejama za koje je Đinđić dao život.
Foto: Tanjug
"Naša šetnja dokazuje da u ovom društvu ima energije i spremnosti kojima bi petooktobarskoj Srbiji, koja zapravo nikada nije stvorena, mogli da damo sve ono što je potrebno kako bi u nekoj budućoj šetnji mogli da šetamo za Zorana u onakvoj Srbiji za kakvu je živeo", rekao je Jovanović.

Lider LDP je istakao da će ta stranka nastaviti da se bori za potpunu istinu o 12. martu 2003. godine, jer, kako je upozorio, ubice su u zatvoru ali Srbija time nije zadovoljna.

"Oni koji su stvorili atmosferu u kojoj je bilo moguće ubiti našeg Zorana, a nama oduzeti Srbiju na koju imamo pravo, moraju biti otkriveni i nemilosrdno kažnjeni onako kako najviše boli - njihova imena treba da se znaju i pamte dok postoji ova zemlja i naš narod. Učinićemo sve da to tako zaista i bude", poručio je Jovanović.
Foto: B92
LDP u budućnosti, kako je istako, želi da radi samo jedan posao - onaj u kojem je Srbija zaustavljena 12. marta 2003 pucnjima u srce predsednika vlade.

"On je ubijen, a mi zaustavljeni zbog toga što smo bili dobri vredni uspešni i u pravu. Moramo ostati takvi a Srbiji o kojoj sanjamo dati sve ono što je potrebno da bi taj san postao java", kazao je Jovanović.

Jovanović i funkcioneri LDP danas, bez stranačkih obeležja, predvodili 11. "Šetnju za Zorana". Procenjuje se da je u šetnji učestvovalo između 10 i 15 hiljada ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: